Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
6. 6. 2011,
19.25

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

kandidatura

Ponedeljek, 6. 6. 2011, 19.25

8 let, 2 meseca

Ban naznanil vnovično kandidaturo za generalnega sekretarja ZN

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Moon je naznanil vnovično kandidaturo za petletni mandat na položaju.

Glede na napovedi se Banu, ki mu nasproti ne stoji noben protikandidat, že kmalu obeta potrditev v Generalni skupščini ZN. Ban je sicer na čelu ZN od januarja 2007, njegov trenutni mandat pa se izteče 31. decembra. V prvem mandatu kot "graditelj mostov" Ban je povedal, da je državam članicam ZN poslal pismo, v katerem "ponižno" predlaga svojo vnovično kandidaturo za generalnega sekretarja organizacije. Ob tem je poudaril, da se je v času izjemnih globalnih sprememb dela v prvem mandatu lotil kot "graditelj mostov". "To je naš izziv, ko pogledamo v prihodnost," je še dejal. Kritike in hvale V času svojega vodenja organizacije si je prislužil kritiko zaradi neopaznosti, pomanjkanja karizme in odsotnosti kritike kršitev človekovih pravic v močnih državah, še posebej na Kitajskem in v Rusiji.

Po drugi strani pa je bil Ban doslej deležen hvale, ker je na čelo svojega programa postavil podnebne spremembe, zaradi zavezanosti pravicam žensk in jedrskemu razoroževanju ter zaradi nedavne podpore prodemokratičnim protestom v Severni Afriki in na Bližnjem vzhodu.

Türk ceni njegovo delo Odločitev prvega moža ZN za vnovično kandidaturo je pozdravil tudi slovenski predsednik Danilo Türk. Türk je z zadovoljstvom pozdravil odločitev prvega moža ZN in poudaril, da ceni njegovo dosedanje delo in vlogo pri vodenju organizacije v zahtevnem obdobju, ki terja usklajeno delovanje svetovne organizacije in mednarodne skupnosti, so sporočili iz urada predsednika republike.

Pri tem je posebej poudaril Banov prispevek pri reševanju oboroženih konfliktov, v humanitarnih akcijah ob naravnih nesrečah, v naporih za omejitev vplivov globalnega segrevanja ter v prizadevanjih za reformiranje Združenih narodov. Predsednik republike je še izrazil upanje, da bo Ban brez zapletov izvoljen v drugi mandat na čelu ZN.

Ne spreglejte