Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
30. 7. 2018,
15.30

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,22

Natisni članek

Avstrija vojska

Ponedeljek, 30. 7. 2018, 15.30

5 let, 9 mesecev

Avstrijski obrambni minister bi podaljšal vojaški rok

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,22
avstrijska vojska | Foto Reuters

Foto: Reuters

Avstrijski obrambni minister Mario Kunasek, ki prihaja iz vrst svobodnjakov (FPÖ), se je zavzel za to, da bi v državi služenje vojaškega roka spet podaljšali na osem mesecev. Skrajšanje na zdajšnjih šest mesecev je označil za napako. Vojska je njegovo pobudo že ocenila kot dobro, manj navdušeni pa so v vrstah koalicijske ljudske stranke (ÖVP).

Kot je Kunasek pojasnil v današnji izdaji tednika Profil, bi osemmesečno služenje vojaškega roka izvedli v dveh delih - najprej šestmesečno urjenje v kosu, enkrat pozneje pa bi naborniki odslužili še dva meseca. Nabornikom bi za to lahko tudi plačali.

Kunasek se je sicer že v preteklosti zavzemal za podaljšanje vojaškega roka. Odločitev za skrajšanje služenja vojaščine, ki je bila sprejeta leta 2005, pa je označil za "napačno predvolilno odločitev".

omejitev hitrosti Avstrija
Avtomoto Bi morali enako kot Avstrijci poizkusiti tudi v Sloveniji?

Kljub napovedanemu znižanju zveznega proračuna se je Kunasek zavzel za znatno povečanje proračunskega deleža za vojsko od leta 2020. Avstrijska vojska tudi ne bi smela zmanjšati svojih dejavnosti na tujem in bo morala še naprej pomagati pri varovanju državnih meja. Vsaj dokler zunanje meje EU ne bodo zavarovane, je menil minister.

Ministrove besede o podaljšanju služenja vojaškega roka je že podprl načelnik generalštaba avstrijske vojske Robert Brieger, saj bi to po njegovem mnenju okrepilo pripravljenost vojske. 

judi kosher
Novice Avstrijski deželni minister bi popisal Jude v državi

Po drugi strani so pobudo svobodnjaškega ministra bolj ali manj že zavrnili v ÖVP, s katero FPÖ sestavlja vladno koalicijo. Spremembe na tem področju v koalicijski pogodbi niso predvidene, je povedal predstavnik stranke Michael Hammer, ki je pristojen za vojsko. Spremembe sistema zdaj tudi ne bi bile smiselne, je menil. Je pa podprl zamisel, da bi privlačnost služenja morda okrepili s finančnimi spodbudami za prostovoljce.

Ministra so odločno zavrnili tudi opozicijski socialdemokrati (SPÖ). "Namesto da bi poskrbel za dobro opremljenost vojske, večjo privlačnost opravljanja vojaškega poklica in da bi priskrbel sredstva za to, bi minister Kunasek rad proračunske težave očitno prenesel na pleča vojaških obveznikov," je komentiral Rudolf Plessl iz SPÖ.

Ryanair
Novice Ryanair dobil zeleno luč za prevzem avstrijskega nizkocenovnika

Avstrijska vojska se sicer spopada s precejšnjim pomanjkanjem sredstev. Na to je sredi julija opozoril tudi avstrijski predsednik Alexander Van der Bellen. Po njegovem prepričanju bi se morali obrambni izdatki toliko povečati, da bi lahko izvedli vse nujne naložbe, saj so zdaj zmogljivosti vojske popolnoma izčrpane.

Ne spreglejte