Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
26. 7. 2018,
5.50

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,38

8

Natisni članek

omejitev hitrosti Avstrija

Četrtek, 26. 7. 2018, 5.50

5 let, 9 mesecev

Po Avstriji kmalu s 140 km/h

Bi morali enako kot Avstrijci poizkusiti tudi v Sloveniji?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,38

8

omejitev hitrosti Avstrija | Foto Asfinag

Foto: Asfinag

Od 1. avgusta bodo Avstrijci na dveh odsekih avtoceste uvedli omejitev hitrosti 140 kilometrov na uro. Takšno omejitev zdaj poznajo le Poljaki in Bolgari.

Pristojno ministrstvo v Avstriji je izbralo dva odseka na avtocestah v zgornje- in spodnjeavstrijski regiji. Oba spadata na avtocesto A1. Prvi odsek med Melkom in Oedom bo dolg 88 kilometrov, drugi med Haidom in Sattledtom pa 32 kilometrov. Začetek in konec odseka, kjer bo dovoljeno voziti deset kilometrov na uro hitreje, bosta označena s prometno signalizacijo.

Bi podprli testni preizkus višje omejitve hitrosti tudi na avtocestah v Sloveniji?

  • Da
    88,53 %
    1019 glasov
  • Ne
    11,47 %
    132 glasov
Oddanih 1151 glasov

Po enem letu bodo izmerili učinke

To je za zdaj le enoletni projekt Asfinaga. Na teh odsekih so pri hitrostih 130 kilometrov na uro izmerili stopnjo onesnaženosti, hrup in povprečno hitrost ter stopnje nesreč. Na podlagi primerjalnih vrednosti se bo prometno ministrstvo leta 2019 odločilo, ali bodo omejitev 140 kilometrov na uro obdržali.

Med pilotnim projektom bo hitrost 140 kilometrov na uro dovoljena le podnevi in v optimalnih voznih razmerah. Ponoči bodo morali vozniki peljati počasneje, saj bi bila razlika v primerjavi s tovornjaki (ponoči imajo omejitev 60 kilometrov na uro) preprosto prevelika.

Po besedah avstrijskega prometnega ministra Norberta Hoferja izvira omejitev hitrosti 130 kilometrov na uro še iz časov Volkswagnovega hrošča, od takrat pa so postali avtomobili veliko bolj varni.

Nemške avtoceste imajo danes še vedno veliko odsekov brez omejitve hitrosti. Na Poljskem in v Bolgariji velja omejitev 140 kilometrov na uro, najpogostejša – velja kar v 18 državah – je 130 kilometrov na uro. Ta velja tudi v Sloveniji. V državah, kot so Španija, Belgija, Finska, Irska, Portugalska, Švedska in Švica, velja na avtocestah omejitev hitrosti 120 kilometrov na uro.
Ne spreglejte