Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
27. 9. 2021,
11.25

Osveženo pred

2 leti, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,46

27

Natisni članek

Sebastian Kurz anticepilci volitve Avstrija

Ponedeljek, 27. 9. 2021, 11.25

2 leti, 6 mesecev

Avstrijski anticepilci prišli v deželni parlament

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,46

27

Avstrija | V Avstriji se je od začetka epidemije zvrstilo večje število protestov proti ukrepom vlade za zajezitev koronavirusa. | Foto Reuters

V Avstriji se je od začetka epidemije zvrstilo večje število protestov proti ukrepom vlade za zajezitev koronavirusa.

Foto: Reuters

Avstrijska proticepilska stranka MFG se je z okoli sedem odstotkov prejetih glasov na deželnih volitvah uvrstila v parlament Zgornje Avstrije. Polovica necepljenih prebivalcev avstrijske dežele Zgornja Avstrija je svoj glas oddala svobodnjakom (FPÖ), medtem ko je četrtina necepljenih glasovala za anticepilsko stranko MFG, kažejo ankete.

Anticepilska stranka MFG ("Menschen-Freiheit-Grundrechte" oziroma Ljudje, svoboda, temeljne pravice) je v Zgornji Avstriji na regionalnih volitvah osvojila dovolj glasov, da je prišla v parlament v Linzu, poročajo avstrijski mediji. MFG, ki je osvojila približno sedem odstotkov glasov, je nastala šele februarja letos zaradi ukrepov vlade v boju z epidemijo koronavirusa. Večino kampanje je MFG izvajala prek spletnih družbenih medijev.

Olaf Scholz
Novice Jutro po volitvah pokazalo, kdo je zmagovalec v Nemčiji #video

Ne verjamejo v cepiva

V stranki MFG se borijo predvsem proti cepljenju proti koronavirusu, saj ne verjamejo v delovanje cepiv. Prav tako nasprotujejo vladnim ukrepom, ki vsem, ki niso preboleli koronavirusa oziroma se niso cepili, zelo omejuje dostop do določenih javnih storitev. Pristaši MFG so v zadnjih mesecih večino ukrepov proti epidemiji dali v preverbo avstrijskih sodnikom, vendar so ti do zdaj v večini primerov podprli vlado kanclerja Sebastiana Kurza.

Za MFG je sicer glasovala četrtina necepljene populacije v Zgornji Avstriji, veliko več glasov anticepilcev pa so dobili svobodnjaki, so pokazale ankete. Svobodnjaki so sicer osvojili približno 20 odstotkov glasov.

Komunisti zmagali v Gradcu
Stranka komunistov KPÖ je medtem prejela malo manj kot 30 odstotkov glasov na občinskih volitvah v avstrijskem Gradcu in postala zmagovalka volitev. Kandidatka stranke Elke Kahr bo tako najverjetneje postala županja Gradca.

Milan Kučan
Novice Ura moči: Kučan ve, da je večina obrazov na levici več ali manj odpisana #video

Avstrija s slabo precepljenostjo

V Avstriji se je do zdaj vsaj z enim odmerkom cepilo 63 odstotkov ljudi, kar je manj kot v drugih razvitih državah. Kancler Kurz to pripisuje predvsem anticepilcem in skrajnim desničarjem iz stranke FPÖ, ki naj bi s svojim nasprotovanjem odvračali ljudi od cepljenja.

 

 

 

Ne spreglejte