Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
27. 12. 2019,
20.18

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,61

2

Natisni članek

Turčija Libija Recep Tayyip Erdogan

Petek, 27. 12. 2019, 20.18

4 leta, 3 mesece

Ankara trdi, da jo je Libija zaprosila za vojaško pomoč

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,61

2

Turčija Erdogan | Foto Reuters

Foto: Reuters

Libijska mednarodno priznana vlada v Tripoliju je Turčijo zaprosila za vojaško pomoč, in Turčija bo na prošnjo odgovorila, je danes sporočil tiskovni predstavnik turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana. Fahrettin Altun je dodal, da bodo, tako kot je dejal Erdogan, dogovor spoštovali, poroča STA.

Erdogan je v četrtek sporočil, da bo turški parlament v januarju glasoval o predlogu, s katerim bodo avtorizirali napotitev vojakov v Libijo v podporo mednarodni priznani vladi v Tripoliju. S tem bodo odprli pot za turško vojaško posredovanje v državi, piše STA.

Turški parlament je sicer že v soboto ratificiral dogovor o varnostnem in vojaškem sodelovanju z libijsko vlado narodne enotnosti (GNA) premierja Fajeza al Saradža, za napotitev vojske v Libijo pa potrebuje ločeno pobudo.

Altun je Twitterju še zapisal, da podpirajo mednarodno priznano zakonito vlado v Libiji in da morajo zunanje sile prenehati s podporo nezakonitih skupin proti libijski vladi, še piše STA

Mediji so poročali, da je Rusija v Libijo poslala plačance, ki se borijo na strani sil odpadniškega libijskega generala Halifija Haftarja, ki je aprila sprožil ofenzivo za zavzetje prestolnice Tripoli. Moskva to zanika. Združeni narodi medtem obtožujejo Haftarjeve sile, da borce rekrutirajo v Sudanu.

Altun je še zatrdil, da si ne želijo, da bi bila Libija vojno območje.

Turčija je z libijsko vlado podpisala tudi dogovor o razmejitvi na morju, ki Turčiji omogoča uveljavitev pravic na obsežnih območjih vzhodnega Sredozemlja, ki je bogato z zemeljskim plinom, ki si ga lasti tudi Grčija. Dogovor je naletel na kritike mednarodne skupnosti in Grčije.

Altun je danes zatrdil, da ta dogovor zagotavlja Turčiji ohranitev svobode gibanja na odprtem morju. Zagotavlja tudi trdne odnose z libijsko vlado, je po pisanju STA dodal.

Ne spreglejte