Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
18. 5. 2019,
20.31

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,50

3

Natisni članek

Angela Merkel Andrej Plenković Evropske volitve 2019 Evropske volitve 2019

Sobota, 18. 5. 2019, 20.31

4 leta, 11 mesecev

Angela Merkel v Zagrebu ostro proti populizmu v EU

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,50

3

Plenković Merkel | Foto Reuters

Foto: Reuters

Nemška kanclerka Angela Merkel je med današnjim obiskom v Zagrebu izjavila, da v Evropski uniji obstajajo struje, ki jo želijo zrušiti ter da se je temu treba zoperstaviti. Izjava Merklove po srečanju s hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem je bila v kontekstu politične krize, ki pretresa Avstrijo, ki pa je neposredno ni želela komentirati.

Angela Merkel je na obisku na Hrvaškem prvič po letu 2011. Najprej je imela dvostransko srečanju z Andrejem Plenkovićem, nato pa bo podprla vodilnega kandidata Evropske ljudske stranke (EPP) za predsednika Evropske komisije Manfreda Webra na predvolilnem zborovanju vladajoče hrvaške stranke HDZ v zagrebški športni dvorani Dražen Petrović.

Nemška kanclerka je stopila pred novinarje skupaj s Plenkovićem po njunem srečanju na sedežu hrvaške vlade. Ni hotela komentirati politične krize v Avstriji, ki jo je povzročil današnji odstop podkanclerja Heinz-Christiana Stracheja in vodje poslanske skupine svobodnjakov (FPÖ) Johanna Gudenusa zaradi korupcijskega škandala. Pojasnila je, da ne more govoriti o tem, preden ji bo razmere pojasnil njen avstrijski kolega Sebastian Kurz. Meni, da je potrebno počakati na razplet dogodkov.

Heinz-Christian Strache in Sebastian Kurz
Novice Strache odstopil zaradi korupcijske afere

Obenem je dodala, da v EU obstajajo struje, ki "prihajajo iz različnih smeri in prezirajo skupne evropske vrednote ter si želijo uničiti unijo". Poudarila je, da se je proti temu potrebno odločno boriti. Med drugim je ocenila, da so mir, varnost in svoboda pomembni v boju proti populizmu.

Merkel in Plenković sta izpostavila dobre odnose med Nemčijo in Hrvaško ter napovedala tesno sodelovanje v letu 2020, ko bosta v polletnih mandatih najprej Hrvaška potem pa Nemčija predsedovali EU. Plenković je med drugim povedal, da je nemški kanclerki pojasnil hrvaške ambicije za vstop v območji schengna in evra. Merkel je dodala, da je mogoče pričakovati, da bo Hrvaška v naslednjem mandatu Evropske komisije in Evropskega parlamenta dosegla oba cilja.

Weber: Hrvaška je dober kraj za obisk, ker je hrvaška vlada proevropska

Nagovorila je tudi udeležence predvolilnega zborovanja HDZ, na katerem je bil osrednji govorec Weber. Spitzenkandidat EPP se je sicer že po prihodu v Zagreb na zagrebškem Cvetnem trgu neformalno srečal s kandidati HDZ na evropskih volitvah, ko je tudi povedal, da z obiskom želi pokazati duh enotnosti EPP.

"Hrvaška je dober kraj za obisk, ker je hrvaška vlada proevropska, si prizadeva za vstop v schengen, kot tudi za pridobitev sredstev iz evropskih skladov," je dejal Weber.

Preberite še:

Slovesnost v Pliberku
Novice Hrvaška spominska slovesnost pri Pliberku minila brez incidentov
Ne spreglejte