SiolNET. Novice Svet
1,87

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Hrvaška spominska slovesnost pri Pliberku minila brez incidentov

1,87

termometer

Slovesnost v Pliberku
Na Libuškem polju pri Pliberku poteka žalna slovesnost v spomin na hrvaške žrtve povojnih pobojev. Foto: Reuters

Na Libuškem polju pri Pliberku je okrepljenem policijskem nadzoru potekala 74. slovesnost v spomin na hrvaške žrtve povojnih pobojev. Na prizorišču se je zbralo več tisoč ljudi. Po prvih ocenah policije ni bilo incidentov zaradi povzdigovanja nacizma. Dogodka se ni udeležil nihče iz hrvaškega državnega vrha.

Avstrijske oblasti so opozorile, da ne bodo tolerirale ustaških simbolov, ki so od letos v državi prepovedani. Spoštovanje zakonov je nadziralo 450 policistov, tudi s helikopterji, celotno območje pa je bilo pod video nadzorom. Po prvih ocenah avstrijske policije je bilo na Libuškem polju med 8000 in 10.000 ljudi. Kot so dodali, do začetka maše ni bilo nobenih incidentov.

Hrvaška nacionalka ocenila, da se je zbralo 15 tisoč ljudi

Med mašo za žrtve povojnih pobojev na Libuškem polju, ki jo je v živo prenašala hrvaška televizija (HTV), je bilo videti večinoma uradne hrvaške državne zastave ter nekaj cerkvenih zastav. HTV je navedla ocene organizatorjev iz hrvaškega Častnega pliberškega voda, da se je zbralo približno 15.000 ljudi, večinoma iz Hrvaške in BiH, a tudi iz Avstrije in Nemčije.

Potem ko je katoliška cerkev na avstrijskem Koroškem letos prvič zavrnila prošnjo hrvaške škofovske konference za organizacijo maše, je verski obred formalno vodil nižji hrvaški katoliški duhovnik, a je med mašo vernike nagovoril tudi hrvaški škof Ivica Petanjak iz škofije Krk.

Hrvaška, Pliberk Novice V Avstriji zavrnili prošnjo hrvaških škofov za spominsko mašo v Pliberku

V pridigi je izpostavil, da nihče ne bo mogel zatreti spomina na žrtve povojnih pobojev niti tovrstnih zborovanj. Meni, da ne smejo dovoliti drugim iz Evrope ali ZDA, da bi Hrvatom vsiljevali resnico. "Nismo danes tukaj, ker nekoga sovražimo, temveč zato, ker imamo radi svoje," je povedal. Molitev za žrtve islamske vere je vodil duhovnik islamske skupnosti s Hrvaške.

Političnih nagovorov letos ni bilo predvidenih. Hrvaški državni vrh je poslal svoje odposlance na ravni ministrov, poslancev in vodje predsedniškega urada. Maše se je udeležilo več hrvaških poslancev, med njimi tudi podpredsednik sabora in HDZ Milijan Brkić, ki je bil danes na zasebnem obisku na Libuškem polju.

Avstrijska Cerkev je letos prvič zavrnila prošnjo hrvaških škofov za organizacijo maše ob žalni slovesnosti. Avstrijska Cerkev je letos prvič zavrnila prošnjo hrvaških škofov za organizacijo maše ob žalni slovesnosti. Foto: Reuters

V preteklih letih je bilo videti vrsto hrvaških romarjev, ki so izpostavljali ustaško in nacistično ikonografijo ali podobne modificirane simbole. Lani je avstrijsko pravosodje kaznovalo pet hrvaških državljanov zaradi poveličevanja nacizma med zborovanjem.

Žalne slovesnosti za več deset tisoč pobitih Hrvatov, med katerimi so bili večinoma pripadniki poraženih sil ustaške Neodvisne države Hrvaške, a tudi civilisti, pri Pliberku potekajo od leta 1952. Na Hrvaškem velja Libuško polje za prvo postajo križne poti ujetnikov, ki so jih po 15. maju 1945 v t.i. kolonah smrti prisilili v pešačenje po krajih takratne Jugoslavije. Pri tem naj bi mnogi ujetniki umrli ali so bili ubiti, tudi na območju Slovenije.

Potem ko se je od zborovanja ogradila katoliška cerkev na avstrijskem Koroškem, avstrijske oblasti pa so poostrile zakonodajo proti izpostavljanju simbolov skrajnih organizacij, med katerimi je tudi ustaško gibanje, je na Hrvaškem iz cerkvenih in skrajno desničarskih krogov slišati, da bi zborovanje morda preselili na Hrvaško.

Med protestniki proti slovesnosti tudi Slovenci

Pred začetkom zborovanja je nekaj deset nasprotnikov spominske slovesnosti v središču Pliberka izpostavilo, da je treba prireditev prepovedati, ker jo zlorabljajo za povzdigovanje ustaštva in nacizma. Nosili so napise v nemščini, hrvaščini in slovenščini, med drugim tudi s pozivi k prepovedi ustaških in nacističnih shodov. Na protestih, ki so jih organizirale okoljevarstvene in antifašistične skupine, so bili tudi nasprotniki zborovanja iz Hrvaške in Slovenije.

Slovesnost v Pliberku Novice V Pliberku protest proti zborovanju Hrvatov

Komentarji

12

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • paleoknives / 18.05.2019. ob 08:26 +12 - 4

  Žal tukaj ne gre več za spomin na tragično pobite, ampak za poveličevanje ideje o veliki Hrvaški, kar pa je političen dogodek.

  +12 - 4
 • mismas101 / 18.05.2019. ob 09:29 +14 - 7

  Avstrija prepoveduje, v Sloveniji rehabilitirajo domobrance in belogardiste s predsednikom države na čelu! Ne mi sedaj nabijat s povojnimi poboji in število pobitih, ker to si dovolite samo v tki. "demokratični" Sloveniji, kajti na ali v zahodni civilizaciji (Francija, nizozemska, Norveška, ..... ) so po vojni prav tako počistili z izdajalci, pa naj jim nekdo očita, če si upa!

  +14 - 7
 • max-62 / 18.05.2019. ob 13:15 +6 - 4

  MISMAS101. Belogardisti so drugače misleče Slovence pobijali med vojno, partijci pod krinko komunistov so drugače misleče Slovence pobijali med vojno in po vojni, torej ne eni ne drugi si ne zaslužijo, da se jim postavljajo spomeniki, kajti svobodo so nam priborili pošteno misleči ljudje, ki so se borili za boljšo prihodnjost, žal so z njimi po vojni opravili po domače partijci in si vse podjarmili z totalno represijo.

  +6 - 4
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin