Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
7. 9. 2014,
8.31

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ukrajina Rusija vojni zločini

Nedelja, 7. 9. 2014, 8.31

5 let, 1 mesec

Amnesty International: V Ukrajini obe strani izvajata vojne zločine

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Obe strani v konfliktu, tako proruski uporniki kot ukrajinske sile, na vzhodu Ukrajine izvajata vojne zločine, kot so ugrabitve, mučenja in poboji, poroča Amnesty International (AI).

Obenem je Rusiji očitala podžiganje zločinov separatistov v Ukrajini. "Vse strani v konfliktu so pokazale brezobzirnost do življenj civilistov in očitno kršijo svoje mednarodne obveze," je v danes objavljenem poročilu zapisal generalni sekretar mednarodne nevladne organizacije za človekove pravice Amnesty International Salil Shetty.

AI je ob tem Rusijo, ki ji Kijev in Zahod očitata, da v Ukrajino pošilja orožje in vojake v podporo separatistom, obtožil spodbujanja zločinov upornikov na vzhodu Ukrajine.

"Mednarodni oborožen konflikt" Organizacija je poročilo pripravila na podlagi podatkov svojih raziskovalcev na terenu, ki so spraševali begunce, ki so iz mest na vzhodu Ukrajine bežali pred spopadi.

Civilisti so razkrili, da so ukrajinske vlade sile silovito obstreljevale njihove soseske, po drugi strani pa so proruski separatisti ugrabljali, mučili in pobijali njihove sosede.

AI je krizo na vzhodu Ukrajine označila za "mednarodni oborožen konflikt" zaradi ruskega neposrednega vojaškega posredovanja in podpiranja separatistov.

Po sklenitvi premirja že eksplozije Vzhodno od obmejnega pristaniškega mesta Mariupol na vzhodu Ukrajine so medtem v soboto zvečer odjeknile silovite eksplozije. Eksplozije vzbujajo bojazni, da bi samo po enem dnevu že lahko bila ogrožena prekinitev ognja med vlado v Kijevu in proruskimi separatisti. Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, je v plamenih nadzorna točka separatistov na izhodu iz mesta. Okoli 23. ure po srednjeevropskem času so eksplozije že prenehale. Žrtev pa v tokratnem napadu ni bilo.

Petmesečno nasilje zahtevalo več kot 2800 življenj Do eksplozij je prišlo le nekaj ur za tem, ko sta ukrajinski in ruski predsednik Petro Porošenko in Vladimir Putin ocenila, da prva dvostranska prekinitev ognja na vzhodu Ukrajine večinoma velja. Obe strani sta se sicer v soboto medsebojno obtoževali za kršitev prekinitve ognja, ki sta jo sklenili v petek in ki naj bi končala skoraj petmesečno nasilje na vzhodu Ukrajine, ki je zahtevalo več kot 2800 življenj.

Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) je objavila vsebino petkovega dogovora o prekinitvi ognja med vlado v Kijevu in proruskimi uporniki na vzhodu Ukrajine. Dogovor so pod okriljem Ovseja v beloruskem Minsku podpisali predstavniki Ukrajine in samooklicanih ljudskih republik Lugansk in Doneck. Zavezali so se, da bodo izpolnili vseh 12 točk dogovora.

Regiji Lugansk in Doneck bosta dobili poseben status Ta predvideva takojšnjo prekinitev ognja, ki jo bodo nadzirali opazovalci Ovseja. Predvideva tudi decentralizacijo oblasti v Ukrajini s podelitvijo posebnega statusa regijama Lugansk in Doneck, ki bo omogočal začasno lokalno samoupravo.

Dogovor naj bi Ovseju omogočil tudi stalen nadzor ukrajinsko-ruske meje in vzpostavitev varnostnega območja na meji. S tem naj bi preprečili pritok orožja in borcev iz Rusije, na kar vztrajno opozarjata Kijev in Zahod.

Ne spreglejte