Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
28. 5. 2013,
17.23

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

heker Kitajska vojska

Torek, 28. 5. 2013, 17.23

8 let

Ameriške vojaške skrivnosti v rokah kitajskih hekerjev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Kitajski računalniški vlomilci so se dokopali do načrtov za številne ključne obrambne in oborožitvene sisteme ZDA, piše v tajnem ameriškem poročilu.

Gre za poročilo odbora za obrambno znanost, ki svetuje ameriški vladi pri zadevah državne varnosti. Poročilo je bilo javno objavljeno že januarja, Washington Post pa se je dokopal do prej skrivnih delov poročila in jih objavil. Poročilo med drugim ugotavlja, da so ZDA izjemno slabo pripravljene na tovrstno kibernetsko vojno. Kitajske sicer ne obtožuje kraje podatkov, vendar pa drugega sklepa skoraj ni mogoče izpeljati.

Nadoknaditi želijo tehnološki zaostanek ZDA sicer Kitajsko že več let potihoma in na glas obtožujejo organizirane kampanje za krajo informacij visoke tehnologije na obrambnem in civilnem področju. Poročilo pravi, da je bila najbolj uspešna sezona lova kitajskih hekerjev obdobje od leta 1999 do leta 2009. V tem času so pridobili informacije o več kot 20 kritičnih sistemih protiraketne obrambe, sodobnih ladjah in letalih.

Med drugim naj bi se dokopali do podatkov o sistemu protiraketne obrambe kopenske vojske patriot, o sistemu protiraketne obrambe mornarice aegis, o podatkih za lovska letala F/A-18, F-35, za novo bojno ladjo, o helikopterjih blackhawk in o križancu med letalom in helikopterjem V-22 Osprey.

Američani tovrstne grožnje jemljejo zelo resno Na poročanje Washington Posta se je odzval tudi tiskovni predstavnik Pentagona George Little, ki je zatrdil, da tovrstne grožnje jemljejo zelo resno in so sprejeli ustrezne ukrepe za zaščito. Little je zavrnil ugibanja, da tovrstni vdori v sisteme zmanjšujejo ameriško tehnološko prednost ali zmanjšujejo obrambne zmogljivosti.

Tiskovni predstavnik Bele hiše Jay Carney pa je zagotovil, da je obramba pred računalniškimi napadi na vrhu prioritet administracije in predsednik ZDA Barack Obama bo o tem govoril s kitajskim kolegom Xi Jinpingom naslednji mesec na srečanju v ZDA. "Gre za vprašanje, ki ga damo na dnevni red na vseh ravneh naših srečanj s kitajskimi sogovorniki," je zagotovil Carney.

Ne spreglejte