Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
28. 11. 2012,
10.04

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

tožba Pentagon

Sreda, 28. 11. 2012, 10.04

8 let

Ameriške vojakinje tožijo Pentagon zaradi prepovedi bojevanja na kopnem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Štiri ameriške vojakinje, dve izmed njih sta za boj v Afganistanu prejeli celo Škrlatno srce, so se odločile, da bodo tožile Pentagon zaradi prepovedi vojskovanja žensk na kopnem.

Ameriška vojska namreč prepoveduje ženskam, da postanejo pripadnice enot kopenskega bojevanja, čeprav so se ženske v preteklosti že večkrat soočile s kopenskim bojevanjem, predvsem v Afganistanu in Iraku. Približno 140 žensk pa je v takšnih bojih izgubilo svoje življenje.

"Prepoved vojskovanja na kopnem je nepravična do žensk" Vojakinje, ki so se odločile za takšno potezo, je že podprla ameriška zveza za civilno svobodo, jezne vojakinje pa so prepričane, da je prepoved nepravična do žensk, ki dan za dnem žrtvujejo življenje za domovino. Vojakinje so pojasnile, da ženske v vojski služijo že leta, kljub temu pa se ne smejo bojevati v prvih bojnih vrstah, s tem pa nimajo možnosti do napredovanja, saj to lahko dosežejo le, če imajo dovolj izkušenj na bojišču.

"Že od otroštva si želim postati pilotka Air Forca, svojo sposobnost pa sem že dokazala," je za Telegraph povedala majorka Mary Jennings Hegar, pilotka reševalnega helikopterja, ki je sodelovala v operacijah v Afganistanu. Njeno letalo so sicer leta 2009 sestrelili med reševanjem ranjenih vojakov, zaradi česar se je morala bojevati in je bila tudi ranjena. Za svoj pogum je prejela Škrlatno srce, odlikovanje za ranjene ali umrle v boju. "Sposobnost služiti v boju ni povezana s spolom ali čim drugim. Vse je odvisno od srca, osebnosti, sposobnosti, odločenosti in predanosti," je povedala 36-letna majorka.

Ženske so se kljub prepovedi primorane bojevati "Ženske imajo več priložnosti, da umrejo za svojo domovino kot da bi dejansko služile svoji domovini," je povedala narednica Jennifer Hunt, ki si je tudi prislužila Škrlatno srce, ko je bomba poškodovala vozilo, v katerem se je nahajala. "Velika je razlika med zakonom in resničnostjo, kar škodi le oboroženim silam in vojakom, zato bi moral biti zakon spremenjen," pa je za Telegraph komentirala stotnica Colleen Farrell.

Pentagon je sicer februarja že odstranil nekatere prepovedi, predvsem tiste v vojski in ameriški mornarici, kljub temu pa prepoved o vojskovanju žensk na kopnem ostaja. Ženske se zaradi prepovedi ne morejo pridružiti pehoti ali oboroženim in specialnim enotam.

Pentagon se je na tožbo že odzval V tožbi, ki so jo vojakinje vložile v San Franciscu, so kot glavno toženo stranko opredelile ameriškega obrambnega ministra Leona Panetto. Tiskovni predstavnik Pentagona George Little pa je že pojasnil, da si Panetta močno prizadeva razširiti vlogo žensk v ameriški vojski. "Odkar je Panetta zavzel položaj obrambnih ministrov, je ženskam omogočil več kot 14 tisoč novih delovnih mest," je povedal Little.

Poleg Hegarjeve, Farrelleve in Huntove se je tožbi pridružila še stotnica Zoe Bedell.

Ne spreglejte