Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
27. 7. 2024,
21.08

Osveženo pred

2 uri, 9 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,51
volitve republikanci ZDA Donald Trump

Natisni članek

Sobota, 27. 7. 2024, 21.08

2 uri, 9 minut

Ali Trump načrtuje uvedbo diktature?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,51
Donald Trump | "Ne bo vam treba več glasovati, moji lepi kristjani. Rad vas imam," je v petek svojim privržencem dejal Donald Trump. | Foto Reuters

"Ne bo vam treba več glasovati, moji lepi kristjani. Rad vas imam," je v petek svojim privržencem dejal Donald Trump.

Foto: Reuters

Donald Trump je v javnosti zanetil ogorčenje, potem ko je množici privržencev na petkovem zborovanju dejal, da jim ne bo treba ponovno glasovati, če ga na novembrskih volitvah izvolijo za predsednika ZDA.

Nekdanji predsednik ZDA in predsedniški kandidat republikanske stranke Donald Trump je v petek svojim privržencem na predvolilnem shodu v West Palm Beachu na Floridi dejal, da mu ne bi bilo treba ponovno kandidirati, če bi novembra znova postal predsednik ZDA, navaja britanski časnik The Guardian.

"Kristjani, pojdite na volitve in volite! Samo enkrat – potem vam ne bo treba več," je na zborovanju v organizaciji skrajno desničarske aktivistične skupine Turning Point Action dejal Trump. "Veste, kaj? Za to bo poskrbljeno! Vse bo v redu. Ne bo vam treba več glasovati, moji lepi kristjani. Rad vas imam. Pojdite na volitve. Čez štiri leta vam ne bo treba znova glasovati, za to bomo zelo dobro poskrbeli, ne bo vam treba glasovati," je ponovil Trump.

Trumpove besede so v nekaterih političnih krogih sprejeli z začudenjem in ogorčenjem. Odvetnik za ustavne in državljanske pravice Andrew Seidel je na primer na videoposnetek Trumpovih besed na družbenem omrežju X odgovoril z zapisom: "To ni subtilen krščanski nacionalizem. Govori o koncu naše demokracije in vzpostavitvi krščanskega naroda."

Donald Trump atentat
Novice FBI potrdil, da je Donalda Trumpa med poskusom atentata zadela krogla

Trump je sicer po navedbah The Guardiana večkrat dejal, da ceni avtoritarne voditelje, kot so ruski predsednik Vladimir Putin, madžarski premier Viktor Orban in severnokorejski voditelj Kim Džong Un. Uslužbenec Bele hiše pa je nekoč dejal, da je Trump trdil, da je nacistični voditelj Adolf Hitler storil nekaj dobrih stvari.

Viktor Orban
Novice Orban: Čas je za mirovno politiko
Donald Trump, J. D. Vance, Donald Trump mlajši in Eric Trump
Novice Med republikanci so se pojavili dvomi glede izbire J. D. Vancea za podpredsednika ZDA
Melania Trump
Trendi Melania Trump bo izdala knjigo spominov
Ne spreglejte