Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
27. 7. 2024,
14.29

Osveženo pred

4 ure, 1 minuta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,24
Donald Trump mirovna politika Vojna v Ukrajini Viktor Orban

Natisni članek

Sobota, 27. 7. 2024, 14.29

4 ure, 1 minuta

Orban: Čas je za mirovno politiko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,24
Viktor Orban | Madžarski premier Viktor Orban je pohvalil svojo mirovno misijo, v okviru katere je med drugim obiskal Moskvo. | Foto Reuters

Madžarski premier Viktor Orban je pohvalil svojo mirovno misijo, v okviru katere je med drugim obiskal Moskvo.

Foto: Reuters

Madžarski premier Viktor Orban je v nagovoru madžarski manjšini v romunskem Baile Tusnadu poudaril, da bo morala Evropska unija spremeniti svojo politiko glede Ukrajine v smeri miru. Če ne prej, pa po zmagi republikanskega kandidata Donalda Trumpa na volitvah v ZDA, je dodal.

Orban je prepričan o zmagi Trumpa na predsedniških volitvah v ZDA. V luči tega je posvaril, da mora EU najkasneje do novembra spremeniti svojo politiko v smeri miru, sicer bo to morala storiti po Trumpovi zmagi, ob tem pa priznati poraz in nositi politične posledice za to, poroča madžarska tiskovna agencija MTI.

"Evropa trenutno brezpogojno sledi politiki ameriške demokratske stranke, celo za ceno samouničenja," je dejal. Ob tem je opozoril, da sankcije EU proti Rusiji škodujejo predvsem evropskim interesom, saj so narasle cene energije.

Po njegovem prepričanju Bruselj trenutno vodi provojno politiko, a ne mara, da se temu reče tako, "ker mislijo, da podpirajo vojno v interesu miru".

Madžarski premier je ob tem pohvalil svojo mirovno misijo, v okviru katere je med drugim obiskal Moskvo, saj da sta od takrat z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom med drugim že govorila ameriški in švicarski kolega. Prepričan je še, da je mir v Ukrajini mogoče doseči le od zunaj, saj da če bi odločali Rusija in Ukrajina, miru ne bi bilo.

Milan Kučan
Novice Milan Kučan v Orbanovi mirovni misiji vidi alternativno pot k miru
Sergej Lavrov,  ruski zunanji minister
Novice Rusija ukrajinske mirovne namere označila za kontradiktorne
Donald Trump, J. D. Vance, Donald Trump mlajši in Eric Trump
Novice Med republikanci so se pojavili dvomi glede izbire J. D. Vancea za podpredsednika ZDA
Ne spreglejte