Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
11. 3. 2018,
7.25

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,09

1

Natisni članek

Kuba Raul Castro Fidel Castro volitve

Nedelja, 11. 3. 2018, 7.25

6 let, 1 mesec

Ali bodo današnje volitve na Kubi končale vladavino Castrovih?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,09

1

Fidel in Raul Castro | Foto Reuters

Foto: Reuters

Na Kubi bodo danes parlamentarne volitve, ki bodo tlakovale pot za izvolitev novega predsednika države, ki bo nasledil Raula Castra.

Na volitvah ne bo presenečenj, saj je toliko kandidatov kot poslanskih mest, med njimi pa je ob 86-letnem Castru tudi njegov naslednik, ki bo znan aprila.

Prvič po skoraj 60 letih, po obdobju bratov Castro - voditelja komunistične revolucije Fidela, ki je umrl leta 2016, in Raula - bo predsednik otoške države postal nekdo, ki ni sodeloval v revoluciji leta 1959. Njegovo ime bo znano 19. aprila, ob 57. obletnici zmage v Prašičjem zalivu, ki ga na Kubi slavijo kot prvi poraz ameriškega imperializma v Latinski Ameriki.

Kandidati "izbrani na podlagi zaslug"

Več kot osem milijonov volilnih upravičencev bo lahko danes od 15. ure po srednjeevropskem času volilo 1.265 delegatov za 15 pokrajinskih skupščin in 605 članov narodne skupščine med kandidati, ki so člani vladajoče komunistične partije ali sindikatov in študentskih organizacij, ki so blizu vladi. Politične stranke nimajo kandidatnih list, ampak so kandidati "izbrani na podlagi zaslug, sposobnosti in angažmaja ljudi", je lani dejal Raul Castro in poudaril, da "gre za resničen obraz socialistične demokracije".

Volilne kampanje tako ni bilo, ne zborovanj in reklam, nihče od kandidatov pa ne kandidira kot član stranke.

Kampanje ni, volilna udeležba kljub temu visoka

Edini vidni znak volitev so fotografije in biografije kandidatov, ki so objavljene na javnih krajih. Kandidati medtem brez prisotnosti medijev obiskujejo kraje in podjetja in se srečujejo z ljudmi. Kljub temu volilna udeležba, kar oporečniki pripisujejo pritisku oblasti, nekateri pa občutku dolžnosti, redno dosega okoli 95 odstotkov. Letos je interes še večji, saj izbirajo naslednika družine Castro.

Med kandidati, bodočimi člani parlamenta, so člani vodstva komunistične partije, med njimi tudi Raul Castro, njen prvi generalni sekretar, pa tudi zgodovinske osebnosti revolucije. Več kot polovica kandidatov za narodno skupščino, 322, je žensk.

Po volitvah bo novi sklic parlamenta imenoval 31-članski državni svet, ki bo med svojimi člani izbral novega kubanskega predsednika.

Kdo bo po Raulu Castru zavzel predsedniško mesto?

Raul Castro je predsednik države deset let, kar si je sam določil kot najdaljše obdobje za opravljanje predsedniške funkcije. Lani je napovedal, da se za tretji predsedniški mandat ne bo potegoval.

Po ocenah poznavalcev ga bo na položaju nasledil prvi podpredsednik, 57-letni Miguel Diaz Canel, inženir, ki je bil tudi minister za izobraževanje. Gre za pričakovan korak, potem ko mu je Raul Castro v zadnjih letih namenil najvidnejši položaj.

Je čisti produkt komunistične partije in čeprav se je rodil po revoluciji, je zagovornik kontinuitete. "Še vedno bo predsednik Kube, ki bo branil revolucijo in sledil tovarišem iz ljudstva," je glede novega predsednika zagotovil novembra lani.

Večjih sprememb ni pričakovati tudi zato, ker bo Raul Castro vladajočo stranko vodil vsaj še do naslednjega kongresa leta 2021, ko bo star 90 let. Prav tako bo izvoljen v parlament in bo imel še vedno velik vpliv na vojsko.

Raul Castro je oblast začasno prevzel leta 2006, ko se je njegovemu starejšemu bratu Fidelu poslabšalo zdravje, nato pa je uradno postal predsednik leta 2008. Fidel je umrl osem let kasneje v starosti 90 let.

Ne spreglejte