Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
2. 8. 2018,
18.59

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,50

10

Natisni članek

Srbija meja Albanija Kosovo

Četrtek, 2. 8. 2018, 18.59

5 let, 8 mesecev

Albanija bi odprla mejo s Kosovom, Srbija je na nogah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,50

10

Kosovo in Albanija | Kosovo in Albanija naj bi v začetku prihodnjega leta odprli mejo med državama. Srbija je napoved odprtja meja že označila za nesprejemljivo. | Foto Reuters

Kosovo in Albanija naj bi v začetku prihodnjega leta odprli mejo med državama. Srbija je napoved odprtja meja že označila za nesprejemljivo.

Foto: Reuters

Od začetka prihodnjega leta bo meja med Albanijo in Kosovom odprta, je v sredo na slovesnosti ob dnevu izseljencev v mestu Skenderaj v osrednjem delu Kosova povedal albanski minister za izseljence Pandeli Majko. Kot je dodal, je temu koraku že prikimal tudi albanski premier Edi Rama. Srbija se je na napoved o odprtju meje med državama ostro odzvala.

"Mejo med Albanijo in Kosovom moramo odpreti. Premier Edi Rama mi je povedal, da je že sprejel to odločitev in da se prosto gibanje med Albanijo in Kosovem začne 1. januarja," je dejal albanski minister Pandeli Majko. Njegova napoved odprte meje je požela bučen aplavz.

Prireditve sta se udeležila tudi kosovski predsednik Hashim Thaci in premier Ramush Haradinaj, ki navedbe albanskega ministra nista komentirala. So pa v uradu kosovskega premierja potrdili, da je odprtje meje podprl tudi Haradinaj. 

Donald Trump, Vladimir Putin
Novice Trump naj bi v rešitvi spora med Srbijo in Kosovom podpiral menjavo ozemlja

Srbski minister: Oblikovanja velike Albanije lahko destabilizira celotno regijo

Srbski minister za obrambo Aleksandar Vulin je medtem v Beogradu dejal, da je Albanija z najavo odprave nadzora na meji s Kosovom izrazila ozemeljske težnje do srbskega ozemlja in da "nevarnost oblikovanja velike Albanije destabilizira celotno regijo".

Vulin je dejal, da se omenjene ozemeljske težnje ne bodo ustavile le pri ozemlju Srbije, zato imajo po njegovih besedah vse balkanske države razlog za zaskrbljenost.

Najavo odprave meje je obsodil tudi vodja srbskega vladnega urada za Kosovo Marko Đurić. Kot je dejal, je bila napoved albanskega ministra neodgovorna, saj bo le še dodatno zaostrila odnose v regiji. "Kosovo in Albanija nimata meje, temveč imata mejo, dolgo 111 kilometrov, Srbija in Albanija," je povedal Durić in dodal, da pričakuje odziv mednarodne skupnosti.

Adem Demaci
Novice Umrl kosovski Nelson Mandela

Odprtju meje nasprotujejo tudi kosovski Srbi

Da je napoved odprave nadzora na meji med Albanijo in Kosovom neodgovorna in ogroža mir v tej regiji, meni tudi poslanec Srbske liste, stranke kosovskih Srbov, Igor Simić.

Mir sicer po njegovem mnenju ogroža tudi molk mednarodne skupnosti. Tudi on je poudaril, da obstaja le meja med Srbijo in Albanijo. Izpostavil je še, da Srbija potrebuje učinkovito rešitev za vprašanje Kosova in Metohije, ki bo preprečila nastanek "velike Albanije".

Ne spreglejte