SiolNET. Novice Svet
0,07

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Al Bašir zaradi korupcije obsojen na dveletno kazen

0,07

termometer

Omar Hassan al-Bashir Omar al Bašir Sudan predsednik
Foto: Reuters

Sudansko sodišče je danes zaradi korupcije obsodilo nekdanjega predsednika Omarja al Baširja, ki je državi z železno roko vladal skoraj 30 let. Sodišče ga je obsodilo na dveletno zaporno kazen, ki pa jo bo prestajal v centru za rehabilitacijo oziroma prevzgojo.

Omar Hassan al-Bashir Omar al Bašir Sudan predsednik Novice Sudanska vojska strmoglavila Al Baširja

Približno osem mesecev po njegovem strmoglavljenju je sodišče v Kartumu 75-letnega al Baširja obsodilo zaradi korupcije in pranja denarja ter zaplenilo njegovo premoženje. Kot je pojasnil sodnik v Kartumu, pa 75-letnemu al Baširju ne bo treba v zapor zaradi njegovih let, ampak bo kazen prestajal v zavodu za rehabilitacijo.

Korupcija in nezakonito kopičenje bogastva

Sojenje se je začelo sredi avgusta, obsojen pa je bil zaradi korupcije in nezakonitega kopičenja bogastva. Nekdanji sudanski predsednik je na sojenju priznal, da je od savdske kraljeve družine prejel 25 milijonov ameriških dolarjev.

Omar Hassan al-Bashir Omar al Bašir Sudan predsednik Foto: Reuters

Sudanska vojska je Baširja, ta je bil na oblasti tri desetletja, po množičnih protestih z zahtevo za njegov odstop strmoglavila 11. aprila. Maja je sudansko tožilstvo proti njemu vložilo tudi obtožnico zaradi krvavega zatiranja protestov, ki je zahtevalo več življenj.

Al Baširju želijo zaradi njegove vloge v pokolih v pokrajini Darfur soditi tudi na Mednarodnem kazenskem sodišču (ICC) v Haagu, ki je leta 2009 in 2010 izdalo priporne naloge zaradi obtožb o vojnih zločinih, zločinih proti človeštvu in genocida v pokrajini Darfur.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin