SiolNET. Novice Svet
0,72

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Afganistanec, ki so ga vrnili iz Nemčije, naredil samomor

0,72

termometer

Sveča
Foto: Thinkstock

Afganistanca, ki so ga iz Nemčije minuli teden prisilno vrnili v Afganistan, potem ko so mu zavrnili prošnjo za azil, so v torek našli mrtvega v njegovi sobi hotelu v Kabulu. Moški je naredil samomor, so danes sporočile afganistanske oblasti. Nemška opozicija že zahteva odstop notranjega ministra Horsta Seehoferja.

Triindvajsetletnega Afganistanca so skupaj s še 68 zavrnjenimi afganistanskimi prosilci za azil iz Nemčije prisilno vrnili v Afganistan 4. julija. V prestolnici Kabul je bil v hotelu, kjer Mednarodna organizacija za migracije (IOM) začasno namesti vrnjene prosilce za azil. Tam je čakal na premestitev v Herat na zahodu države.

''Prisilna vračanja lahko vzpodbudijo vnovične migracije''

Njegovo truplo so v hotelski sobi v Kabulu našli v torek. Policijska preiskava o njegovi smrti še ni končana. Predstavnik afganistanskega ministrstva za begunce je sporočil, da se je obesil, predstavniki IOM pa so povedali, da je "očitno" naredil samomor.

IOM je ob tem v izjavi pozval k "pomoči pri prostovoljnem vračanju in reintegraciji" namesto deportacij. "Prisilna vračanja imajo stigmo neuspeha in lahko vzpodbudijo nevarne vnovične migracije ter povečajo tveganja in težave za deportirance," so opozorili.

Sodniško kladivce Novice Višje sodišče Juriču razveljavilo 20-letni zapor za umor

Pokojni Afganistanec, ki je v Nemčiji živel osem let, je bil sicer v skupini 69 afganistanskih deportiranih prosilcev za azil, ki je bila deležna ciničnega komentarja proti migracijam nastrojenega nemškega notranjega ministra Seehoferja, ta je bil zaradi tega deležen plazu kritik.

Zgražanje nad Seehoferjevim komentarjem

"Natanko 69 jih je bilo vrnjenih v Afganistan na moj 69. rojstni dan in jaz tega nisem ukazal," je v torek pripomnil nasmejani Seehofer na novinarski konferenci, na kateri je pred tem predstavil migracijsko politiko svojega ministrstva. "To je veliko več, kot je običajno," je pripomnil.

Renate Schmidt iz koalicijskih socialdemokratov je njegov komentar označila kot sramoten in ga obtožila, da nima niti trohice človečnosti.

Ulla Jelpke, poslanka opozicijske skrajno leve stranke Levica, je njegov komentar označila za nagnusnega in zahtevala odstop Seehoferja. "Napočil je čas, da Seehofer gre," pa je danes po samomoru Afganistanca dejal tudi njen strankarski kolega Jan Korte.

umor Novice Laubiču znižali kazen za umor pred celjskim Citycentrom

Seehofer je glavni motor ostrejše nemške migracijske politike, ki je ta mesec skoraj privedla do razpada vladne koalicije zaradi njegove zahteve po zaprtju meja za določene skupine prosilcev za azil.

Prisilne deportacije iz Nemčije so izredno sporne, saj jih izvajajo, čeprav se varnostne razmere v Afganistanu slabšajo zaradi spopadov vladnih sil s talibanskimi uporniki in skrajneži Islamske države. Nemčija je od decembra 2016 organizirala 14 poletov, s katerimi so prisilno deportirali v Afganistan skupno 303 zavrnjene afganistanske prosilce za azil. Nekateri med njimi so večino svojega življenja preživeli zunaj Afganistana.

Komentarji

1

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

  • Billyrop / 12.07.2018. ob 03:33 0 0

    Star okrog 12 let je odšel z doma.. potem pa šok pri vrnitvi v rodni avganistan.. EU poka po šivih od africanom in Arabcev.. hud šok je vrnitev iz Nemčije v Srbijo ali Bosno.. vrnitev v avganistan je umor človeka

    0 0
delitve: 95
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin