SiolNET. Novice Črna kronika
0,20

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Laubiču znižali kazen za umor pred celjskim Citycentrom

0,20

termometer

umor
Foto: STA

Višje sodišče v Celju je Zvonetu Laubiču zaradi umora nekdanje žene prisodilo 20-letno zaporno kazen, kar je šest let manj, kot mu je dosodilo prvostopenjsko sodišče. Pisne sodbe sicer še ni, ko bo prispela, pa bo postala tudi pravnomočna, poroča Dnevnik.

Kot je za Dnevnik povedal Laubičev zagovornik po uradni dolžnosti Matjaž Šaloven, je že prejel sklep o podaljšanju pripora za svojo stranko, v katerem piše tudi, da mu je višje sodišče dosojeno kazen znižalo za šest let. S tem je tudi potrdil torkove neuradne informacije Večera o znižanju kazni.

"Pisne sodbe pa še nimam, zato tudi ne vem, kakšna bo obrazložitev in v katerem delu so višji sodniki upoštevali mojo pritožbo. Sem pa z njo vsekakor zadovoljen, prav tako tudi moja stranka," je povedal za Dnevnik. Dodal je, da je ta kazen celo nižja od tiste, ki jo je predlagalo tožilstvo, ko so se z Laubičem še pogajali o morebitnem priznanju krivde.

Umor se je zgodil pred znanim nakupovalnim centrom

Laubič je nekdanjo ženo smrtno poškodoval z nožem 1. aprila 2016 v bližini celjskega nakupovalnega središča Citycenter. Okrožna državna tožilka Marjeta Kreča je na javni seji višjega sodišča poudarila, da je bila umrla žrtev dalj časa trajajočega psihičnega nasilja, izvedenka psihiatrične stroke pa je po mnenju tožilstva prav tako pravilno, celovito in poglobljeno izdelala mnenje o obtoženčevem stanju in ravnanju.

"Sodišče je kazen za umor na grozovit način odmerilo pravilno," je poudarila tožilka in dodala, da se je Laubič s sinom po dejanju odpeljal s kraja tragičnega dogodka, oškodovanko pa prepustil popolnim neznancem. Tožilstvo je sicer za Laubiča predlagalo 28 let zaporne kazni, sodišče pa ga je na prvi stopnji obsodilo na 26 let zapora.

Zagovornik obsojenega pa je vztrajal, da bi moralo prvostopenjsko sodišče prekvalificirati kaznivo dejanje iz umora v uboj, kar bi pomenilo, da bi lahko obdolženega Laubiča obsodili na največ 15 let zaporne kazni. A je prvostopenjsko sodišče pri razsodbi skoraj v celoti sledilo tožilstvu. Prav tako je Laubičev zagovornik opozoril višje sodnike, da naj bi bila umrla do obtoženega pogosto nesramna in žaljiva, Laubič pa je kaznivo dejanje storil, ko je bil hudo razžaljen.

Opozoril je še na nekatere druge okoliščine, ki so po njegovem mnenju vplivale na to, da je prvostopenjsko sodišče njegovi stranki dosodilo (pre)visoko kazen. Sodnike je ob tem spomnil tudi na tako imenovani umor s Facebooka iz Krškega in primer Zorice Škrbić, ko so jo krvniki, ki so svojo žrtev mučili skoraj vso noč, odnesli z nižjimi kaznimi kot Laubič.

Policija slika Novice Pri 87 letih skušal umoriti ženo sodišče kladivo 50-letnemu Šesku za umor tašče 26 let zapora

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin