Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
9. 3. 2013,
15.56

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Kitajska bogastvo

Sobota, 9. 3. 2013, 15.56

8 let

83 milijarderjev v kitajskem parlamentu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Delegati ljudskega kongresa oblikujejo zakone, ki naj bi pomagali revnejšemu sloju prebivalstva, vendar pa so ravno v parlamentu tisti, ki so na Forbesovi lestvici najbogatejših.

Zasedanje kitajskega ljudskega kongresa, na katerem se poslanci sestanejo vsako leto marca, se v spomin nekaterih ne bo vtisnilo samo zaradi menjave vladajoče garniture na čelu države, temveč tudi kot eno najbogatejših zasedanj. Od vseh delegatov, ki so se zbrali na srečanju, jih je najmanj 83 bogatejših od Mitta Romneyja, ki velja za enega najbogatejših ameriških predsedniških kandidatov, piše Večernji list.

Eden od delegatov neprimerljivo bogatejši od Romneyja Romney je sicer "težak" približno 290 milijonov dolarjev, to pa je pravzaprav drobiž v primerjavi z bogastvom Zong Quinghoua, enega od delegatov, ki velja za najbogatejšega človeka na Kitajskem. S svojimi 17,1 milijarde ameriških dolarjev se je uvrstil celo na seznam najbogatejših ljudi na svetu, med delegati pa je še nekaj takšnih milijarderjev, ki so obogateli s podjetji, ki trgujejo po vsem svetu.

"Čisto normalno je, da uspešni podjetniki vlivajo zaupanje volivcem, zato pa dobijo mandate v parlamentu," je po poročanju Večernjega lista povedal Liu Yonghao, eden od delegatov in hkrati lastnik podjetja, ki je ocenjeno na 3,7 milijarde ameriških dolarjev. Izbor volivcev, ki so glasovali za ultrapremožne podjetnike, se je izkazal za uspešnega. Premožni zakonodajalci so v zadnjih letih uveljavili kar nekaj zakonov, ki pomagajo srednjemu in nižjemu razredu.

Premožnejši delegati prebivalstvu vlivajo zaupanje Tako je na primer Zong Quinghou predlagal že kar nekaj programov, med njimi sta gradnja hiš za tiste z najnižjimi dohodki in zmanjšanje davkov za najbolj ranljive državljane, oba predloga pa sta v postopku realizacije. "Oba imava podoben cilj, in sicer izboljšati položaj v državi. Cilj je, da imajo ljudje visok ali vsaj višji življenjski standard kot do zdaj. Oba tudi želiva, da so ljudje zadovoljni, da živijo bolje in več trošijo," je povedal milijarder Liu Yonghao.

V kitajskem parlamentu je bilo lani za 17 odstotkov več milijarderjev kot leto prej, njihovo povprečno premoženje pa je ocenjeno na 3,35 milijarde dolarjev, je poročal francoski časnik Figaro. V enem domu parlamenta, ljudskem kongresu, je tri tisoč delegatov, med njimi pa kar 31 milijarderjev, v drugem domu parlamenta, ljudski politični svetovalni konferenci, ki ima 2.200 delegatov, pa je 52 milijarderjev.

Ne spreglejte