Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 2. 2019,
17.18

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02

Natisni članek

občina župan rebalans proračun Združenje občin Slovenije

Petek, 1. 2. 2019, 17.18

5 let, 2 meseca

Župani vlado pozivajo k povišanju povprečnine z rebalansom proračuna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02
Mestna občina Maribor | Sredstva, ki jih občine prejmejo z naslova povprečnine, po njihovih navedbah ne zagotavljajo kritja teh stroškov. Povprečnina za letošnje leto je res višja kot pretekla leta, a je "treba pogledati sliko malo širše". | Foto STA

Sredstva, ki jih občine prejmejo z naslova povprečnine, po njihovih navedbah ne zagotavljajo kritja teh stroškov. Povprečnina za letošnje leto je res višja kot pretekla leta, a je "treba pogledati sliko malo širše".

Foto: STA

Predsedstvo Združenja občin Slovenije, ki se je danes sestalo na svoji prvi seji, je med drugim razpravljalo tudi o problematiki višjih stroškov občin zaradi dviga plač v javnem sektorju. Kot so pojasnili, so župani danes pozvali vlado, naj ob rebalansu državnega proračuna pristopi k povišanju povprečnine za občine.

Vlada in občine so namreč novembra sklenile dogovor o višini povprečnine za letošnje leto. Določili so jo pri 573,5 evra, za kar so v zakonodaji tudi predvideli dodatnih 32,5 milijona evrov za občine. Primeren obseg sredstev za financiranje osnovnih nalog občin je v letu 2018 znašal 551 evrov.

Dogovorjeni dvig za letošnje leto je bil sicer kompromis med željami občin in prvotno ponudbo vlade. Občinski izračuni so namreč pokazali, da je strošek za izvajanje z zakonom predpisanih nalog na občana višji od 600 evrov, po nekaterih izračunih celo od 630 evrov.

Kanalizacija
Novice Ljubljanski občini črna pika okoljevarstvenikov

Občine izrazile pričakovanje po dodatnih sredstvih za višje plače

Ne glede na višino določene povprečnine pa so občine med pogajanji izrazile pričakovanje, da jim bodo zagotovljena dodatna sredstva za višje plače, za katera bi se vlada dogovorila s sindikati javnega sektorja.

"Ko je vlada podpisala dogovor s sindikati javnega sektorja, se je vedelo, da bo prišlo do povečanja stroškov dela občin. Združenje je že ob pogajanjih za določitev višine povprečnine opozorilo na to, vendar nismo bili slišani in upoštevani," so pojasnili.

Sredstva, ki jih občine prejmejo z naslova povprečnine, po njihovih navedbah ne zagotavljajo kritja teh stroškov. Povprečnina za letošnje leto je res višja kot pretekla leta, a je "treba pogledati sliko malo širše".

Ernest Kovač, predsednik Združenja slovenskih žičničarjev
Novice "Občine se zadolžujejo za krožišča, kako naj dajo milijone za žičnice?" #intervju

Sredstva za oskrbnino v vrtcih na račun investicij v javno strukturo in razvoja

Kot so navedli, so bile namreč občine vsa leta, ko država ni zagotavljala zakonsko določenih sredstev, primorane zagotavljati tudi sredstva za oskrbnine v vrtcih. "Gre za zakonsko določeno nalogo občin, na ceno katere pa občine niti nimajo vpliva. In ker država ne zagotavlja zakonsko določenih sredstev občinam, jih morajo te dodatno zagotavljati. Zagotavljajo pa jih tako, da krčijo sredstva, ki bi jih drugače namenjale investicijam v javno infrastrukturo in razvoju," so zapisali in dodali, da je posledica žal tudi povišanje cen za uporabnike.

S podatkom, koliko občin, članic njihovega združenja se je odločilo za dvig cen vrtcev, ne razpolagajo. Bo pa to povišanje bremenilo tako starše kot tudi občine.

Novice Kako naj občine porabijo denar od loterijskih dobitkov? #video

Ministrstvo: Vlada v celoti uresničuje zaveze iz dogovora o višini povprečnine

Ministrstvo za javno upravo je ob pobudah lokalnih skupnosti za ponovno zvišanje povprečnine sporočilo, da so vsa tri združenja občin z vlado podpisala dogovor o višini povprečnine za letos in ga ocenila kot soliden kompromis. Zaveze, ki izhajajo iz omenjenega dogovora, pa vlada v celoti uresničuje, so zagotovili na ministrstvu.

Kot so pojasnili v sporočilu za javnost, dogovor vključuje zavezo, da bodo občine in vlada ob polletju ocenile učinke zvišanja plač v javnem sektorju na stanje občinskih financ.

Hodoš
Novice Slovenska občina, kjer župan Orban sam pluži ceste #foto #video

Pomembna pa je tudi zaveza, da bo delovna skupina, sestavljena iz predstavnikov domala vseh vladnih resorjev in občinskih združenj, pregledala celotno področje obveznih nalog občin in vse zakonodaje s področja lokalne samouprave in pripravila konkretne ukrepe za zmanjšanje stroškov občin.

Vlada je v četrtek delovno skupino tudi imenovala, po napovedih ministrstva pa bo ta nemudoma začela z delom. "Tako vlada v celoti uresničuje zaveze, ki izhajajo iz dogovora o višini povprečnine za leto 2019," so še zapisali.

Novice Preverite, kdo je zmagovalec v vaši občini #seznam
Ne spreglejte