Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
15. 11. 2014,
17.19

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Dejan Židan

Sobota, 15. 11. 2014, 17.19

8 let

Župani SD se ne strinjajo s ponujenim zniževanjem standarda prebivalcev Slovenije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Županskemu forumu SD bo še naprej predsedoval Bojan Kontič, so odločili prisotni na prvi seji v Ajdovščini.

Župani so izpostavili predvsem to, da se vsako leto niža vsota, ki jo država kot glavarino namenja občinam, kar naj bi posledično vodilo k nižanju standarda občanov, na kar pa župani ne želijo pristati.

"Ne moremo pristati na to, da bi sedaj župani oziroma lokalne skupnosti bili tisti, ki bomo odločali o tem, kje bomo imeli in kakšno bo število vrtcev, koliko bo enot v vrtcih, niti koliko in na kakšen način bomo vzdrževali podružnične šole v naših okoljih. Tu je potreben resen razgovor, soočit različne predloge in potem sprejeti najboljšo rešitev, nikakor pa ne na ta način, da nam po eni strani režejo sredstva, potem pa kot rešitev ponujajo to, kar pravzaprav ni v pristojnosti lokalnih skupnosti, zmanjševati torej standard ljudi, kjerkoli že ti ljudje živijo," je v izjavi po koncu foruma povedal Kontič.

Kako preprečiti zniževanje standarda ljudi Ob tem je poudaril, da bodo z rednimi srečanji županskega foruma nadaljevali, vsakokrat pa ga bodo posvetili izbrani temi, ki je povezana z lokalno samoupravo. Kontič je prepričan, da bo treba tudi v prihodnje vztrajati na tem, da se tudi na področju lokalne samouprave dosledno izvaja koalicijsko pogodbo, odpre vse težave, ki jih imajo lokalne skupnosti, in da "bomo zelo resno razmislili, kako z zakonom, ki bo zelo resno posegel v sredstva lokalnih skupnosti, nadaljevati in hkrati preprečiti tisto, na kar smo pri SD zelo občutljivi, na zniževanje standarda ljudi".

Prvega srečanja Županskega foruma SD so se udeležili novoizvoljeni županje in župani iz strankinih vrst, na njem pa so med drugim razpravljali o prioritetah vlade po posameznih področjih ter o delovanju ministrskih ekip. Prisoten je bil tudi predsedujoči SD Dejan Židan, ki je povedal, da so v stranki zadovoljni z uspehom na lokalnih volitvah.

"Imamo pa ambicije, da bomo rasli tudi v prihodnje" "SD je najmočnejša politična stranka na levici tako po številu županj in županov kot po številu občinskih svetnikov. Imamo pa ambicije, da bomo rasli tudi v prihodnje," je dejal Židan.

Ob vseh načrtih pa mora stranka prisluhniti tudi, kaj se dogaja na terenu, saj država ne sme in ne more odločati o stvareh, ki sov pristojnosti občin, in o potrebah lokalnih skupnosti, je prepričan predsedujoči SD.

Ne spreglejte