Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
31. 7. 2020,
8.55

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,74

11

Natisni članek

Koronavirus COVID-19 okuženi

Petek, 31. 7. 2020, 8.55

3 leta, 9 mesecev

V četrtek 17 okužb, umrla ena oseba, v karanteni 41 otrok

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,74

11

Infekcijska klinika Ljubljana, covid-19, koronavirus | Foto Matej Povše/ UKC Ljubljana

Foto: Matej Povše/ UKC Ljubljana

V četrtek so potrdili 17 okužb z novim koronavirusom v desetih občinah, umrla je ena oseba. Naredili so 917 testov. V sredo so potrdili 24 okužb, v torek in ponedeljek pa po 14 okužb. V karanteni je 41 otrok iz slatinskega vrtca in župan Rogatca Martin Mikolič, ki je bil v stiku z okuženo osebo.

Aktivno okuženih je 240 ljudi. V bolnišnicah se zdravi 25 oseb, od tega pet na intenzivni negi. V sredo so potrdili 24 okužb, v torek in ponedeljek pa po 14 okužb.

Od novih okužb so po tri potrdili v občinah Rogaška Slatina, Ilirska Bistrica in Ribnica, dve v ljubljanski občini, po eno pa v občinah Kranj, Rogatec, Litija, Log - Dragomer, Ljutomer in Nova Gorica.

V slatinskem vrtcu še dve okužbi, 41 otrok v karanteni

V enoti Izvir Vrtca Rogaška Slatina so v sredo zabeležili prvo okužbo z novim koronavirusom pri otroku, v četrtek pa še dve okužbi pri strokovnih delavkah. V karanteni je tako 41 otrok in šest zaposlenih, je danes za STA povedala ravnateljica vrtca Majda Plavčak.

Kot je dejala Plavčakova, so v vrtcu zaprli tri igralnice, umivalnico in enega izmed vhodov oziroma so zaprli tisti del vrtca, kjer so zaznali okužbo. Vrtec je še vedno odprt, otroci pa lahko vstopajo skozi pet preostalih vhodov, piše STA. V vrtcu so v stalnem stiku z Nacionalnih inštitutom za javno zdravje, v četrtek pa so z zunanjimi izvajalci opravili temeljito razkuževanje prostorov, v katerem so bivale okužene osebe.

Okužena je županova tašča

V karanteni je tudi župan Rogatca Martin Mikolič, ki je bil v stiku z okuženo osebo. Mikolič je za STA povedal, da je v karanteni skupaj z ženo, ker sta bila v stiku s taščo, ki pa je okužena z novim koronavirusom. Za zdaj se počuti dobro, testiral se ni, karantena pa se mu bo iztekla v četrtek.

 

V šentviški enoti ZD Ljubljana še ena okužba

V šentviški enoti Zdravstvenega doma (ZD) Ljubljana so danes potrdili okužbo pri še eni fiziotertapevtki. Ta je morala skupaj s še tremi kolegi in dvema laboratorijskimi delavcema na testiranje po tistem, ko so v nedeljo potrdili okužbo z novim koronavirusom pri zaposleni v fizioterapiji. 

Zaposlena, pri kateri so danes potrdili okužbo, je bila v najtesnejšem stiku s sprva obolelo fizioterapevtko, z ostalimi zaposlenimi v enoti Šentvid pa okužena ni imela stikov, so sporočili iz Zdravstvenega doma Ljubljana. Obe okuženi fizioterapevtki ostajata v karanteni in ne kažeta znakov bolezni.

Štiri bolnike, ki so bili v zaščitenem stiku z drugo okuženo fizioterapevtko, so že obvestili o nevarnosti okužbe in jih seznanili z nadaljnjimi postopki.

V Hrastniku brez novih okužb

V Domu starejših Hrastnik so medtem v četrtek odvzeli pet brisov zaradi morebitnih okužb z novim koronavirusom in šest brisov pri občanih. Vsi izvidi brisov so bili negativni, so danes sporočili s hrastniške občine.

Vse skupaj so v Sloveniji do zdaj potrdili 2.156 okužb, umrlo je 119 ljudi, naredili pa so 131.529 testov.

Prepoved obiskov v Domu starejših občanov Ilirska Bistrica

Dom starejših občanov Ilirska Bistrica zaradi naraščajočega števila okuženih z novim koronavirusom na območju Ilirske Bistrice z današnjim dnem prepoveduje obiske v domu. Prepoved velja do preklica. Izjeme so sicer obiski zaradi poslabšanja zdravstvenega stanja stanovalca v dogovoru s službo zdravstvene nege in oskrbe.

Polovica okužb se zgodi v podjetjih

V četrtek je namestnica vladnega govorca za covid-19 Špela Horjak dejala, da je 50 odstotkov vseh sredinih in torkovih okužb v delovnih organizacijah. Pozvala je k spoštovanju samozaščitnih ukrepov za preprečevanje nadaljnjega širjenja virusa tako v zasebnem življenju kot tudi v službi.

Ministrstvo preučuje možnost dodatnih mobilnih enot

Skupnost socialnih zavodov Slovenije, ki je z avgustom zaradi nezadovoljstva z ukrepi resornih ministrstev napovedala izstop iz delovne skupine za covid-19, je dokončno odločitev o tem prestavila na ponedeljek. Do takrat bo strokovna skupina preučila nov predlog ministrstva za delo, ki preučuje tudi možnost mobilnih enot za okužene oskrbovance.

Ministrstvi za delo in zdravje, ki si želita nadaljnjega sodelovanja s skupnostjo, namreč vztrajata, da se v bolnišnico sprejme le tiste oskrbovance, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje. V skupnosti sicer ne zahtevajo, da se okužene umakne v bolnišnice, ampak v zunanje enote, nedavno so tako predlagali namestitev v hotelih ali vojašnicah.

Kot so danes sporočili z ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnost, skupaj z ministrstvom za zdravje še vedno iščejo oziroma preučujejo dodatne rešitve, ki bi bile za stanovalce domov najboljše. Tako se pogovarjajo tudi o možnosti, da bi za okužene oskrbovance zagotovili dodatne mobilne enote in jih tako umaknili od neokuženih. "Prav tako iščemo možnost, da bi pomagali domovom, kjer se okužbe pojavijo, z zagotavljanjem zaščitne opreme," se zapisali.

Zaradi nespoštovanja pravil popolna prepoved obiskov

V UKC Ljubljana so medtem v torek zaradi nespoštovanja pravil in zagotavljanja varnosti popolnoma prepovedali obiske na oddelku centralne intenzivne terapije. Režim v preostalih intenzivnih terapijah ostaja nespremenjen.

Ministrstvo za zdravje je vzpostavilo telefonsko številko 080 71 10, na kateri lahko socialnovarstveni zavodi od ponedeljka do petka med 9. in 11. uro ter med 15. in 16. uro prejmejo strokovne nasvete v povezavi z dilemami, ki se jim porajajo pri delu v povezavi s preprečevanjem in obvladovanjem okužb z virusom sars-cov-2.
Preberite še:
UKC Ljubljana
Novice V bolnišnici zaradi koronavirusa tudi 35-letni zdravnik #video
koronavirus, koronavirus splošno
Novice V sredo 24 novih okužb, od tega pet v Rogaški Slatini #video
Hrvaška, morje
Novice Na Hrvaškem 78 novih okužb, skupno število preseglo pet tisoč

 

Ne spreglejte