SiolNET. Novice Slovenija
0,68

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Župan Komende bo o svojem odstopu še razmislil

0,68

termometer

Stanislav Poglajen
Župan Komende Stanislav Poglajen pravi, da se še ni dokončno odločil glede svojega odstopa. Foto: zajem zaslona

Župan Komende Stanislav Poglajen, ki je prejšnji teden po pozivu svetnikov zaradi izgubljene, okoli 1,2 milijona evrov težke odškodninske tožbe zaradi odvzetega zemljišča podjetju Palmarium napovedal svoj odstop, je danes za STA povedal, da je to storil pod velikim pritiskom, zato bo o tem spet razmislil in se nato dokončno odločil.

Ob tem je župan Komende Stanislav Poglajen izrazil obžalovanje, da je kljub vsem naporom za ugodnejšo rešitev prišlo do takšnega razpleta, prepričan pa je, da je ravnal odgovorno za zagotovitev čimprejšnje varne oskrbe občanov v naselju Gmajnica in nemotenega nadaljnjega izvajanja kohezijskega projekta. Župan je za STA med drugim pojasnil tudi okoliščine glede odškodninske zadeve, ki je njemu in občini decembra lani prinesla odločitev ljubljanskega višjega sodišča o nepričakovani višini odškodnine.

Zadeva izhaja iz urbanistične pogodbe med Občino Komenda in celjskim podjetjem GPC Gradis, takratnim investitorjem gradnje stanovanjskih objektov na območju Sončne aleje na Gmajnici, ki je bila sklenjena leta 2006. Po propadu Gradisa je delno zgrajeno naselje iz stečajne mase kupila družba Palmarium, z novim lastnikom pa so leta 2010 podpisali aneks k urbanistični pogodbi, v katerem je bilo dogovorjeno, da bo vse obveznosti osnovne pogodbe prevzel novi investitor, ki se je zavezal še k gradnji pločnika in asfaltiranju dela ceste na Gmajnici in to tudi uresničil.

Heker, kiberkriminal, hekerji Digisvet Razkrili novo afero: "Kot da bi ZDA ukradli jedrsko podmornico"

Kako je prišlo do izgubljene 1,2-milijonske tožbe?

Ko je bil leta 2014 Poglajen izvoljen za župana, so se na pobudo investitorja začeli pogovarjati o prenosu zemljišč in javne infrastrukture v last občine, a dogovor o brezplačnem prenosu ni bil sklenjen, čeprav je občina investitorju že poslala podpisano pogodbo, ki jo je pripravil investitor sam. Ker so leta 2015 začeli graditi kanalizacijsko omrežje z evropskimi sredstvi, so se bali, da medobčinskega projekta ne bi mogli izvesti. Po posvetu z odvetniško pisarno so se odločili za razlastitev izključno za zemljišča, po katerih potekata komunalna infrastruktura in vodotok, pojasnjuje župan.

Kamniška upravna enota je marca 2016 izdala odločbo o razlastitvi in obe stranki pozvala k sklenitvi sporazuma o odškodnini. Občina je družbi Palmarium posredovala ponudbo za odkup zemljišč, ki pa je nasprotna stranka ni sprejela, pač pa je na sodišče podala zahtevo za plačilo dobrih 1,5 milijona evrov odškodnine. Prvostopenjsko sodišče je določilo plačilo nekaj manj kot 165 tisoč evrov odškodnine, a se je podjetje na ta sklep pritožilo na ljubljansko višje sodišče.

Ker mediacija ni uspela, je sodišče po tem, ko je sodno zapriseženi izvedenec gradbene stroke premoženje ocenil na 1,7 milijona evrov, na koncu izdalo sklep o nekaj manj kot 854 tisoč evrov visoki odškodnini in pripadajočih obrestih. Na drugostopenjski sklep se ni bilo več mogoče pritožiti, zato bi občini preostala le izredna pravna sredstva. Sklep sodišča je bil izvršljiv v začetku leta, a jim je z družbo Palmarium po besedah župana še pred koncem leta uspelo skleniti dogovor o celoviti ureditvi vseh medsebojnih razmerij.

Ta med drugim odškodnino za razlaščena zemljišča in vgrajeno javno infrastrukturo z vsemi obrestmi postavlja na nekaj več kot 760 tisoč evrov, hkrati pa naj bi družba občini zaradi celovite ureditve za dobrih 22.500 evrov prodala še 646 kvadratnih metrov zemljišč. "Tam je po lokacijskem načrtu predvidena gradnja dostopne ceste s celotno komunalno infrastrukturo za gradbena zemljišča izven območja, ki so bila pred gradnjo v lasti Gradisa in pozneje Palmariuma. Z njihovo pridobitvijo bo v prihodnje mogoče zemljišča v lasti fizičnih oseb komunalno opremiti in jih dejansko spremeniti v zazidljiva," je še pojasnil Poglajen.

Maja Mikek Novice "V našem podjetju smo to storili samo enkrat. Rekla sem: 'Nikoli več'."

Poglajen še ni sprejel dokončne odločitve o odstopu

Občinski svetniki so za četrtek pričakovali sejo, na kateri naj bi Poglajen tudi uradno odstopil in imenoval podžupana, ki bi občino vodil do nadomestnih volitev. Medtem se je kot prvi kandidat za novega župana že najavil samostojni svetnik Roman Dobnikar, ki je v izjavi za javnost zapisal, da lahko Komendo rešijo le še transparentnost in pošteno delo ter komuniciranje z vsemi deležniki v občini.

Po njegovem prepričanju občina namreč nima težav le z omenjeno odškodnino, pač pa so te veliko večje in globlje. Pri tem omenja Suhadolsko jamo, obvoznico, središče kraja, dom starejših občanov, šolo in športno dvorano, aktualnemu županu očita, da nima resne strategije turizma in podobno.

"Skrbi me, da se bi se v občinskem svetu navzeli strahu, kaj vse bo padlo iz omar, ko jih bomo odprli, a vse lahko rešimo, če se pošteno lotimo dela," je še zapisal Lobnikar, ki se je odločil ponuditi svoje ime, znanje, domače in mednarodne izkušnje ter veliko število poznanstev.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin