SiolNET. Novice Slovenija
8,81

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Slovenija bo zaprla mejo z Italijo za potniški promet

8,81

termometer

Koronavirus Italija | Slovenija bo po vzoru Avstrije zaprla mejo z Italijo. Ukrep velja le za potniški promet. | Foto: Reuters
Slovenija bo po vzoru Avstrije zaprla mejo z Italijo. Ukrep velja le za potniški promet. Foto: Reuters

Slovenija bo zaprla mejo z Italijo za potniški promet, za tovorni promet pa bo meja ostala odprta. Kdaj točno se bo meja zaprla, še ni znano, po nekaterih predvidevanjih bi se to lahko zgodilo že jutri. Ukrep velja do preklica. Francoski predsednik je dejal, da je odločitev slaba.

Premier v odhodu Marjan Šarec je ministrstvu za zdravje in ministrstvu za notranje zadeve naročil, da Slovenija sledi Avstriji in zapre mejo z Italijo. "Italija je razglasila karanteno, vendar ljudje tega ne upoštevajo, zato je čas, da ukrepamo," je dejal.

"Če želimo zajeziti širjenje virusa, se nam zdi to nujen ukrep. Tovornega prometa ne bomo zaprli, ker bi s tem povzročili dodatno gospodarsko škodo," je še povedal Šarec.

Kot je poudaril, ne gre za hermetično zaprtje meje, ampak je ukrep namenjen temu, da se prepreči vstop bolnih v državo.

"Zaprtje meje, ko bodo izpolnjeni tehnični in administrativni pogoji"

Kot je še dodal, si prizadevajo čim dlje ostati v prvi fazi širjenja virusa. "Meja z Italijo se bo zaprla, ko bodo izpolnjeni tehnični in administrativni pogoji," je še povedal in dodal, da je naročil, da to začne veljati čim prej. To bi se sicer po nekaterih predvidevanjih lahko zgodilo že jutri.

Marjan Šarec | Foto: STA , Foto: STA ,

Kot je še povedal Šarec, je Slovenija že omejila tudi letalski promet, "saj so ljudje iz Italije z zasebnimi letali prehajali v Slovenijo in se registrirali, kot da odhajajo iz Slovenije".

Macron: Odločitev je slaba

Francoski predsednik Emmanuel Macron je medtem dejal, da sta odločitvi Slovenije in Avstrije o zaprtju meje z Italijo slabi, poroča AFP.

Emmanuel Macron | Foto: Reuters Foto: Reuters

Ministrstvo svetuje Slovencem, naj se vrnejo iz Italije

Zunanje ministrstvo medtem slovenskim državljanom, ki so še v Italiji, svetuje, da se na varen način in v lastni organizaciji potovanja vrnejo v domovino, so zapisali na Twitterju. Ob vstopu v Slovenijo naj dosledno upoštevajo navodila in nasvete Nacionalnega inštituta za javno zdravje ter ministrstva za zdravje, so še dodali.

V Sloveniji je sicer trenutno 34 okuženih.

Kljub prepovedi na Goriškem še vedno precej Italijanov

Na slovensko stran Goriške medtem še vedno prihaja veliko obiskovalcev iz Italije, in sicer ne glede na vse ukrepe, ki jih je sprejela italijanska država zaradi omejevanja okužb s koronavirusom. Čeprav so igralnice zaprle vrata, prav tako so odpovedane vse večje prireditve, pa prihajajo v Slovenijo po nakupih, na rekreacijo ali v restavracije, še piše STA.

tlz Novice Novi podatki: okuženih je 34 ljudi

Italija - žarišče novega koronavirusa v Evropi

V Italiji je žarišče novega koronavirusa v Evropi. Od danes velja karantena za celotno državo, ki naj bi trajala od 15 do 20 dni. Prebivalci se bodo lahko po državi gibali le iz poslovnih ali zdravstvenih razlogov.

V naši zahodni sosedi se je okužilo več kot deset tisoč ljudi, umrlo jih je več kot 630. To je največ smrtnih žrtev zunaj Kitajske, kjer je virus izbruhnil in je do zdaj umrlo že več kot 3.100 ljudi.

Avstrija je vstop v državo iz Italije prepovedala danes. Izjema so avstrijski državljani, ki se vračajo v domovino, ter osebe z zdravniškim potrdilom. Vsi Avstrijci, ki se bodo vrnili, pa bodo morali ob prihodu v domovino v 14-dnevno karanteno. Potovanja preko Avstrija brez postankov pa bodo dovoljena.

avstrija, meja Novice Avstrija prepovedala vstop Italijanom v državo
Na brezplačni telefonski številki 080 1404 lahko vsak dan med 8. in 20. uro dobite informacije o koronavirusu.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 77
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin