Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 6. 2024,
13.36

Osveženo pred

1 mesec, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,53
Stanislav Zore Ljubljanska nadškofija cerkev

Natisni članek

Sobota, 1. 6. 2024, 13.36

1 mesec, 3 tedne

Zore: Resnica in primeren pokop pomorjenih sta pogoja za spravo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,53
Slovesnost na pomorjene v jami pod Krenom | Ljubljanski nadškof metropolit Zore je v uvodu spomnil na več tisoč ob koncu druge svetovne vojne pobitih v breznu pod Krenom, bližnjem breznu pod Macesnovo gorico in drugje v Sloveniji. | Foto STA

Ljubljanski nadškof metropolit Zore je v uvodu spomnil na več tisoč ob koncu druge svetovne vojne pobitih v breznu pod Krenom, bližnjem breznu pod Macesnovo gorico in drugje v Sloveniji.

Foto: STA

Ob breznu po vojni pobitih pod Krenom v Kočevskem rogu je potekala spominska slovesnost z mašo, ki jo je vodil Stanislav Zore. V nagovoru je kot pogoj za spravo izpostavil nujnost priznanja tega, kar se je dogajalo ob koncu vojne, in primeren pokop pomorjenih. "Šele takrat bomo dejansko stopili na pot sprave in prihodnosti," je dejal.

Ljubljanski nadškof metropolit Zore je v uvodu spomnil na več tisoč ob koncu druge svetovne vojne pobitih v breznu pod Krenom, bližnjem breznu pod Macesnovo gorico in drugje v Sloveniji. Kot je dejal, pobiti niso nikoli zares umrli, ampak so živeli in s svojo prisotnostjo vznemirjali čas in prostor. "Poleg tega je bil zaukazan molk. In če je kdo prekršil ta molk, je tudi sam stopil na pot pomorjenih. Veliko, zelo veliko otrok ni smelo izvedeti, kje so njihovi očetje, kje so njihovi strici, njihovi starejši bratje ali sestre," je opisal povojno dogajanje.

"A tri tisoč kubičnih metrov skal, ki so prekrile pometane v brezno, je bilo premalo, da bi storilci mirno živeli in mirno spali. Ves mehanizem zastraševanja in prisilnega molka ni mogel opravičiti zločina. Zato je bilo treba vse tisoče in tisoče pomorjenih oblatiti še kot narodne izdajalce," je izpostavil.

Vsakoletne slovesnosti so se udeležili tudi nekateri vidni predstavniki političnega življenja. | Foto: STA Vsakoletne slovesnosti so se udeležili tudi nekateri vidni predstavniki političnega življenja. Foto: STA

Pogovor z družinami ugrabljenih prebivalcev Izraela. Izrael hamas
Novice Zgodbe sorodnikov Hamasovih žrtev: "Zlomljeni smo. Naša življenja so popolnoma uničena."

Človeka vreden grob

Danes po besedah nadškofa pomorjeni čakajo na človeka vreden grob, sami pa bomo kot narod morali priznati, "da se je morija začela veliko prej, preden so ljudje, ki so noč za nočjo trepetali za življenje, sklenili, da ne bodo dovolili, da jih ustrahujejo, da jim ropajo imetje in da jih morijo". "Je lahko izdajalec nekdo, ki brani svojo ženo in otroke, ki brani domačijo? In prav to so počeli tisti, ki se jih danes spominjamo in zanje molimo," je dejal.

Po škofovih besedah bo treba nujno povedati tudi resnico, kaj se je "v imenu revolucije in prevzema oblasti" dogajalo po vojni, pri čemer pa resnica "ne sme voditi v maščevanje, temveč k spravi in odpuščanju".

"Danes ljudje kaj hitro podležejo skušnjavi, da bi se obrnili stran in rekli: 'Že veliko časa je minilo, treba je gledati naprej.' Za božjo voljo, pravi papež, nikar. Brez spomina ne moremo naprej, brez celovitega in čistega spomina ni rasti. Spodbujeni smo, naj ne bežimo pred resnico, kajti prej ali slej nas bo ujela," je dejal.

Častna garda Slovenske vojske je v imenu predsednice republike Nataše Pirc Musar ob brezno položila venec. | Foto: STA Častna garda Slovenske vojske je v imenu predsednice republike Nataše Pirc Musar ob brezno položila venec. Foto: STA

Nataša Pirc Musar
Novice Nataša Pirc Musar šokirala sorodnike Hamasovih talcev

Primeren pokop pomorjenih

Poleg priznanja resnice pa je za spravo po Zoretovih besedah potreben tudi primeren pokop pomorjenih: "Šele ko bomo za pomorjene našli primerno pokopno mesto, in skupaj z večino sem prepričan, da je to na Ljubljanskih Žalah, toliko časa jih naš narod ne bo sprejel v svojo sredo. Takrat bomo dejansko stopili na pot sprave in prihodnosti, ko jih bomo kot narod sprejeli v svojo sredo. Bog daj, da bi bili to sposobni in pripravljeni storiti. Potem bodo to in vsa druga podobna mesta po Slovenji postali kraji spomina, molitve in odpuščanja."

Po maši je sledil kulturni program Nove slovenske zaveze, v okviru katerega je zbrane nagovoril Jože Rožanec. Prebrali so tudi skupinski apel duhovnikov črnomeljske in kočevske dekanije, v katerem so vlado pozvali, naj na začasni lokaciji, kjer so oz. bodo do pogreba še hranjeni posmrtni ostanki izkopanih žrtev pobitih v breznu pod Macesnovo Gorico, svojcem in duhovnikom omogoči dostop do kontejnerjev z ostanki pokojnih in s tem možnost molitve in izraza spoštovanja do pobitih.

Vsakoletne slovesnosti so se udeležili tudi nekateri vidni predstavniki političnega življenja, med drugim predsednik SDS Janez Janša in predsednik NSi Matej Tonin. Častna garda Slovenske vojske pa je v imenu predsednice republike Nataše Pirc Musar ob brezno položila venec.

Ne spreglejte