Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
9. 10. 2023,
18.09

Osveženo pred

7 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,81

Natisni članek

politiki anketa vlada

Ponedeljek, 9. 10. 2023, 18.09

7 mesecev, 3 tedne

Znaten padec za vlado in Gibanje Svoboda

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,81
vlada gasilsko | Delo vlad eje pozitivno ocenilo 22 odstotkov vprašanih, prejšnji mesec pa 39.  | Foto DZ/Matija Sušnik

Delo vlad eje pozitivno ocenilo 22 odstotkov vprašanih, prejšnji mesec pa 39.

Foto: DZ/Matija Sušnik

V oktobrski javnomnenjski raziskavi, ki jo je za Delo opravila Mediana, je znatno upadla podpora vladi in Gibanju Svoboda. Delo vlade je namreč pozitivno ocenilo 22 odstotkov vprašanih, negativno pa 42,1 odstotka. Med strankami je s 23-odstotno podporo na prvem mestu SDS, drugouvrščeno Svobodo pa bi izbralo 18,8 odstotka anketirancev.

Če bi bile parlamentarne volitve v nedeljo, bi zmago slavila SDS s 23 odstotki, kar sta dve odstotni točki več kot septembra (21,1 odstotka), Gibanje Svoboda pa bi izbralo 18,8 odstotka vprašanih. Septembra bi Svobodo obkrožilo 24,3 odstotka sodelujočih v raziskavi, kar pomeni dobrih pet odstotnih točk več kot zdaj. To je najnižja podpora tej stranki po lanskih parlamentarnih volitvah.

Druge parlamentarne stranke pridobile podporo

Poleg SDS so v zadnjem mesecu pridobile tudi druge parlamentarne stranke. NSi se je znova povzpela na tretje mesto, zanjo se je opredelilo 7,2 odstotka anketirancev (septembra 5,8 odstotka), sledi SD s sedmimi odstotki (septembra 6,7) in nato Levica s 5,1 odstotka (septembra 4,3).

Druge stranke glede na rezultate ankete ne bi prestopile parlamentarnega praga. Resnico bi podprlo 2,5 odstotka vprašanih, Piratsko stranko 1,9 odstotka, SLS 1,6 odstotka, SNS 1,4 odstotka, Vesno 1,1 odstotka, Našo prihodnost 0,3 odstotka, Našo deželo 0,2 odstotka in Konkretno 0,1 odstotka.

Znova pa se je povečal delež neopredeljenih. Da ne vedo, komu bi namenili glas, je odgovorilo 20,1 odstotka anketirancev (septembra 18,6), da ga ne bi dali nobeni stranki, pa jih je dejalo 5,4 odstotka.

Delo vlade pozitivno ocenilo 22 odstotkov 

Če se je prejšnji mesec krivulja ocene dela vlade obrnila navzgor, pa so v tokratni raziskavi anketiranci do vlade precej bolj kritični. Pozitivno jo je namreč ocenilo le 22 odstotkov anketiranih, medtem ko je bil septembra ta delež 39-odstoten. Kot srednje je delo vlade ocenilo 34,1 odstotka (septembra 28,6), negativno pa 42,1 odstotka (septembra 29,3). Srednja ocena dela vlade znaša 2,64, medtem ko je bila septembra 3,08. Anketiranci so delo državnega zbora ocenili z 2,78, septembra pa z 2,96.

Vodilna ostaja predsednica Nataša Pirc Musar

Na barometru priljubljenosti politikov je še naprej vodilna predsednica republike Nataša Pirc Musar, ki ji je edini med uvrščenimi na lestvico ocena zrasla. Drugi ostaja poslanec SDS in ustanovitelj Platforme sodelovanja Anže Logar, tretji pa je državni sekretar in vodja vladne službe za obnovo po poplavah Boštjan Šefic. Sledita gospodarski minister Matjaž Han in minister za obrambo Marjan Šarec.

Na šestem mestu je predsednik vlade Robert Golob, njegova ocena je ta mesec tudi najbolj upadla. Med prvo deseterico so še zunanja ministrica in predsednica SD Tanja Fajon, finančni minister Klemen Boštjančič, ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan in vodja poslanske skupine NSi Janez Cigler Kralj.

Anketo je Mediana za časnik Delo opravila med 2. in 5. oktobrom na vzorcu 723 polnoletnih prebivalcev Slovenije.

Donald Trump
Novice Anketa: Trump vodi pred Bidnom
Robert Golob, Janez Janša
Novice Tesna bitka med Gibanjem Svoboda in SDS
logoproduct_1080x1080px_square.jpg copy 3-2
Novice Huawei raziskuje: 14 vprašanj za boljše razumevanje trenutnih in bodočih lastnikov nosljivih pametnih naprav
Ne spreglejte