SiolNET. Novice Slovenija
1,97

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Znano je, kdaj naj bi Aljažev stolp vrnili na Triglav #video

1,97

termometer

V podjetju KOV na Jesenicah, kjer je Aljažev stolp na obnovi, so danes predstavili potek restavratorsko-obnovitvenih del. Jernej Hudolin, generalni direktor Zavoda za varstvo kulturne dediščine, ki bdi nad obnovo, je napovedal, da bodo stolp, če bo vreme dopuščalo, na Triglav vrnili že sredi prihodnjega tedna.  

Obnova 123 let starega stolpa poteka v okviru projekta z naslovom Aljažev stolp - ohranimo naš simbol, pri njem pa sodelujeta tudi Narodni muzej Slovenije in Planinska zveza Slovenije.

Jernej Hudolin, generalni direktor Javnega zavoda za varstvo kulturne dediščine, je zadovoljen s potekom obnove Aljaževega stolpa. "Če bo vreme dopuščalo, bomo stolp sredi prihodnjega tedna vrnili na Triglav," je napovedal. Jernej Hudolin, generalni direktor Javnega zavoda za varstvo kulturne dediščine, je zadovoljen s potekom obnove Aljaževega stolpa. "Če bo vreme dopuščalo, bomo stolp sredi prihodnjega tedna vrnili na Triglav," je napovedal. Foto: Ana Kovač

Po besedah Jerneja Hudolina, prvega moža Javnega zavoda za varstvo kulturne dediščine, obnova stolpa poteka po programu. "Mogoče celo prehitevamo načrt. Fizična obnova stolpa bo končana do konca tega tedna, in če bo vreme to dopuščalo, bomo stolp s pomočjo Slovenske vojske sredi prihodnjega tedna vrnili na Triglav." Kot je dodal, je bila obravnava stolpa izvedena z največjo mogočo pazljivostjo in srčnostjo.

Vodja projekta Aljažev stolp - ohranimo naš simbol Martin Kavčič iz Restavratorskega centra ZVKDS je izpostavil, da so prisotne elemente stolpa obnovili, manjkajoče, ki bistveno prispevajo k prepoznavnosti stolpa, pa so skušali uskladiti z zgodovinsko podobo in različnimi vidiki ekspertnih skupin.

Na Aljaževem stolpu sta bili na primer prvotno prisotni dve vrsti okenskih odprtin, pozneje pa je bil zgornji niz zaprt in izdelan nov niz okenc tik pod robom stolpa. V prenovi so sekundarni niz oken zaprli in ponovno vzpostavili prvotni niz ter izdelali nova okna. Nad njimi so vzpostavili odkapne strehice in jih zasteklili.

Aljažev stolp 2017 poškodbe Foto: Arhiv ZVKDS

Streha Aljaževega stolpa je bila po drugi svetovni vojni zamenjana

Ugotovili so, da streha Aljaževega stolpa ni originalna in da je bila po drugi svetovni vojni zamenjana. V zgodovini je bil stolp tudi v različnih barvah, zato se se pri restavriranju najprej lotili odstranitve dozdajšnjih barvnih nanosov.

Barva po prenovi ostaja svetla, brez poudarjanja konstrukcijskih elementov. Ponovno bo streha nekoliko temnejše barve. Prav tako bo v prvotni barvni zasnovi pobarvan napis Aljažev stolp.

Štiri jeklenice namesto treh

V okviru prenove bodo zaradi enakomernejše razporeditve napetosti ponovno vzpostavili štiri jeklenice namesto treh. Prav tako bodo ponovno vzpostavili strelovod, ki ga zadnja desetletja ni bilo, in obnovili zastavico ter jo pobarvali v skladu s celotno podobo. Na vrhu Triglava so naredili temelj, ki bo stolpu zagotovil trdnost. Zaključna vidna plast okoli stolpa pri tem ne bo več urejena z zglajenim betonom, ampak bo stolp, kot že nekoč, založen s kamnitim gruščem.

Aljažev stolp Foto: Arhiv ZVKDS

Pri restavratorsko-konservatorskih delih je bilo treba stolp razstaviti na posamezne dele. Pripravljena je bila ekspertiza za izvedbo protikorozijske zaščite in barvnih premaznih slojev. Zdaj je stolp na Jesenicah, ki so poznane po svoji jeklarski tradiciji, že ponovno sestavljen, treba pa ga je še prebarvati. Kot je poudaril sodelavec pri projektu Gorazd Lemajič iz Narodnega muzeja Slovenije, je prenova v sklepni fazi, zato se začenjajo priprave na njegovo vrnitev.

Aljažev stolp bodo redno in sistematično vzdrževali

S tem pa delo še ne bo končano, saj bo treba stolp redno in sistematično vzdrževati. "Od vseh nas, ki se vzpenjamo na Triglav, in od našega odnosa do stolpa bo zelo odvisno, koliko vzdrževanja bo potrebnega," je dejal Hudolin. Ta je zadovoljen, da se širi pozitivna zavest o pomenu Aljaževega stolpa in njegovi ohranitvi.

Podpredsednik Planinske zveze Slovenije pozval k razumevanju sporočila, ki ga stolp simbolizira

Podpredsednik Planinske zveze Slovenije Miro Eržen je izpostavil, da je treba ozaveščati širšo planinsko javnost, da je s stolpom treba ravnati lepše kot do zdaj, če želimo njegov obstoj na vrhu Triglava podaljšati. Hkrati je poudaril, da je treba razumeti sam duh dejanja Jakoba Aljaža, ko je postavil stolp, in sporočilo, ki ga stolp simbolizira.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 204
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin