Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
8. 9. 2021,
22.14

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,32

37

Natisni članek

Državni zbor volitve Borut Pahor

Sreda, 8. 9. 2021, 22.14

1 leto, 4 mesece

Znano je, kdaj bomo šli na volitve

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,32

37

volišče, volitve, volivci, volilni listič, predsedniške volitve, glasovnica | Iz državne volilne komisije so nam sporočili prve in zadnje možne roke volitev v prihajajočem letu 2022. | Foto Ana Kovač

Iz državne volilne komisije so nam sporočili prve in zadnje možne roke volitev v prihajajočem letu 2022.

Foto: Ana Kovač

Pred nami je supervolilno leto, saj bomo kar trikrat odšli na volišča. Po možnih datumih, ki so nam jih sporočili iz državne volilne komisije, volitev ne bo mogoče združevati. Najprej bomo volili nov državni zbor, pozneje izbrali novega predsednika republike, na koncu pa še župane in občinske svetnike.

Iz državne volilne komisije so nam sporočili prve in zadnje možne roke izvedbe volitev v prihajajočem letu 2022.

Kdaj bodo redne volitve poslancev, bo odvisno od predsednika Boruta Pahorja, ki se bo odločil, kdaj jih bo razpisal in kateri datum, med možnimi, bo določil za odločanje ljudstva. Skladno z zakonom o volitvah v državni zbor se lahko redne volitve opravijo najprej dva meseca in najkasneje 15 dni pred potekom štirih let od prve seje prejšnjega DZ. 1. seja DZ tekočega mandata je bila 22. junija 2018, kar pomeni, da ima Pahor možnost, da za prvi dan glasovanja določi nedeljo, 24. april 2022, zadnji možni datum pa nedeljo, 5. junij 2022. Možne pa so tudi še izredne predčasne volitve poslancev, ki so bile doslej še vsakič po letu 2008. Do teh pride, če pade vlada in to roke razpisa spremeni.

Po dveh mandatih se Pahor poslavlja

Pahor je zaprisegel 22. decembra 2017. Volitve za predsednika republike morajo biti opravljene najpozneje 15 dni pred iztekom mandata, se pravi, da najpozneje do 4. decembra 2022. Po zakonu se razpišejo najprej 135 dni oziroma najpozneje 75 dni pred iztekom mandata. Tako je možno, da bomo, ob upoštevanju rokov za drugi krog, na volišča odšli 11. septembra, najkasneje pa 2. oktobra prihodnje leto.  V prvem krogu.

Lokalne volitve so napovedane za tretjo nedeljo v novembru. Za izvedbo lokalnih volitev je državni zbor leta 2017 določil stalni datum, tretjo nedeljo v novembru. Prvotni predlog je bil drugo nedeljo v novembru, a so poslanci to popravili, ko so iz SDS opozorili, da je to praviloma Martinovo, kar ni najprimernejši datum za odločanje o oblasti. V odboru za notranjo politiko je takratni šef poslanske skupine SDS Jože Tanko precej diplomatsko pojasnil, da je druga nedelja v novembru „družinski praznik“, ko se običajno zbere širša družina in da bi to lahko vplivalo na udeležbo in izvedbo volitev na tisti dan. Večino je prepričal, da so datum popravili.

Več o tem odločanju leta 2017 lahko preberete tukaj: V DZ ZMAGALA PAMET: LOKALNE VOLITVE BODO 18 NOVEMBRA

 

Ne spreglejte