SiolNET. Novice Slovenija
0,27

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Znani so rezultati: je imel poginuli divji prašič afriško prašičjo kugo?

0,27

termometer

Divji prašič | V skladu z zakonom o nujnih ukrepih zaradi afriške prašičje kuge je obvezna prijava vsakega najdenega poginulega divjega prašiča. | Foto: Getty Images
V skladu z zakonom o nujnih ukrepih zaradi afriške prašičje kuge je obvezna prijava vsakega najdenega poginulega divjega prašiča. Foto: Getty Images

Preiskave vzorcev poginulega divjega prašiča, ki so ga lovci v nedeljo našli na območju občine Ribnica na Pohorju, so pokazale, da prašič ni bil okužen z virusom afriške prašičje kuge. Ob tem pristojni poudarjajo, da je zaradi zgodnjega odkrivanja te bolezni treba prijaviti najdbo vsakega poginulega divjega prašiča.

Lovec Lovske družine Podvelka je v nedeljo, 26. septembra, na območju občine Ribnica na Pohorju našel poginulega divjega prašiča in o tem skladno z zakonodajo in ustaljeno prakso obvestil regijski center za obveščanje in Upravo RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Higienik veterinarsko-higienske službe pri Nacionalnem veterinarskem inštitutu je nato truplo poginulega divjega prašiča pobral na lokaciji in ga odpeljal v prostore inštituta v Mariboru, kjer so pri pregledu trupla ugotovili, da je bil divji prašič zastreljen, odvzete vzorce pa so poslali na preiskavo v laboratorij v Ljubljano.

Najdbo poginulega prašiča je treba prijaviti 

Nacionalni veterinarski inštitut je že v ponedeljek popoldne kmetijsko ministrstvo obvestil o negativnem rezultatu opravljenih preiskav na afriško prašičjo kugo, so danes za STA sporočili z ministrstva.

Na kmetijskem ministrstvu v zvezi s tem izpostavljajo, da je v skladu z zakonom o nujnih ukrepih zaradi afriške prašičje kuge pri divjih prašičih obvezna prijava vsakega najdenega poginulega divjega prašiča.

Tako je vsakdo, ki v naravi najde poginulega divjega prašiča ali njegove ostanke, o tem dolžan takoj obvestiti regijski center za obveščanje na številko 112. Gre za ukrep, ki se v Sloveniji izvaja že od leta 2014 in je namenjen zgodnjemu odkrivanju bolezni, so navedli.

Letos so tako na Upravi RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, kjer imajo v ta namen aktivirano dežurno številko, sprejeli obvestilo že o 230 najdenih poginulih divjih prašičih, so v ponedeljek še pojasnili na kmetijskem ministrstvu.

Primera afriške prašičje gripe v Sloveniji še ni bilo  

Afriška prašičja kuga je nalezljiva virusna bolezen domačih in divjih prašičev, za katero ni cepiva. Bolezen ne predstavlja nevarnosti za zdravje drugih živalskih vrst in ljudi.

Bolezen v Sloveniji še ni bila ugotovljena, vendar pa predstavlja njeno širjenje z vzhoda Evrope proti zahodu vse večje tveganje tudi za populacije domačih in divjih prašičev pri nas, je navedeno na spletni strani uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Zaradi neugodne epizootiološke situacije glede afriške prašičje kuge pri divjih prašičih v sosednjih državah je tudi v Sloveniji od 23. januarja letos razglašena visoka stopnja ogroženosti divjih prašičev zaradi afriške prašičje kuge. Od takrat se morajo izvajati nujni ukrepi za preprečevanje in zgodnje odkrivanje afriške prašičje kuge pri divjih prašičih.

Nujni ukrepi so prepoved prejemanja in odpreme živih divjih prašičev na druge lokacije, intenzivni odstrel divjih prašičev, prepoved in omejitev krmljenja na krmiščih, biovarnostni ukrepi v zvezi z lovom in ustrezno ravnanje z najdenimi poginulimi divjimi prašiči.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin