Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 3. 2021,
11.05

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,32

31

Natisni članek

ukrepi Janez Janša Janez Janša NIJZ Koronavirus

Ponedeljek, 1. 3. 2021, 11.05

3 leta, 1 mesec

Bomo zaradi novih sevov spet ustavili javno življenje? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,32

31

SARS-CoV-2 | Vlada zaradi novih različic novega koronavirusa razmišlja tudi o krajši zaustavitvi javnega življenja. | Foto Reuters

Vlada zaradi novih različic novega koronavirusa razmišlja tudi o krajši zaustavitvi javnega življenja.

Foto: Reuters

Premier Janez Janša je v državnem zboru danes dejal, da vlada zaradi novih različic novega koronavirusa razmišlja tudi o krajši zaustavitvi javnega življenja. Vse osebe, ki so bile v stiku z okuženim zdravnikom iz mariborskega kliničnega centra, pri katerem so prejšnji teden potrdili okužbo z južnoafriško različico virusa, so sicer negativne. Okuženi zdravnik, ki je zbolel po vrnitvi iz Afrike, ima blažje simptome. Z novim koronavirusom sta sicer okuženi še dve osebi, ki sta bili z njim na potovanju. Za ti dve osebi še ni znano, ali sta okuženi z južnoafriško različico virusa. 

Prejšnji teden smo v Sloveniji potrdili prvi primer južnoafriške različice novega koronavirusa. Okužbo so potrdili pri zdravniku, ki je bil sicer pred tem že dvakrat cepljen in se je vrnil s potovanja v Afriki. Premier Janez Janša je danes v državnem zboru v odgovoru na vprašanje poslanke SDS Anje Bah Žibert dejal, da je zaradi novih različic virusa dilema, ali ukrepati glede na predviden načrt ali za krajši čas zaustaviti javno življenje.

Janez Janša
Novice Janša Bratuškovi: Mi smo dali denar ljudem, vi ste ga dali tajkunskim bankam #video

Janša: Pred nami sta dve možnosti

"Glede na podatke, ki jih imamo, trenutno v Sloveniji obstajajo vse odkrite nevarnejše verzije virusa. Nikjer ni rečeno, da glede na visoke številke, ki jih imamo, ne bomo priče situacijam iz nekaterih evropskih držav. Tukaj se postavlja dilema, ali postopoma glede na predviden semafor in dinamiko zmanjševati stike ali za nek krajši čas zaustaviti javno življenje," je poudaril Janša. Kot je dejal predsednik vlade, sta na mizi dve odločitvi. Ena bi za krajši čas prinesla hudo zaostrovanje, druga pa daljše omejitvene ukrepe, ki bi ob poslabšanju razmer v bolnišnicah zadrževale kapacitete zdravstvenega sistema na robu zmogljivosti.

"Tukaj se postavlja dilema, ali postopoma glede na predviden semafor in dinamiko zmanjševati stike ali za nek krajši čas zaustaviti javno življenje," je dejal premier Janez Janša. | Foto: STA , "Tukaj se postavlja dilema, ali postopoma glede na predviden semafor in dinamiko zmanjševati stike ali za nek krajši čas zaustaviti javno življenje," je dejal premier Janez Janša. Foto: STA ,

"Trenutno je situacija s kapacitetami ugodna oziroma bistveno boljša, kot je bila v preteklosti, medtem ko smo pri številu okužb realno vzeto bližje rdeči kot oranžni fazi, pri zdravstvenem sistemu pa bližje rumeni kot oranžni fazi. Če pa se situacija spremeni, se bo treba odločiti," je povedal Janša in dodal, da tu ne gre samo za strokovno, temveč tudi za politično odločitev. Pri tem je poudaril, da je cena za ustavljanje virusa premosorazmerna z angažmajem večine pri spoštovanju ukrepov.

Stroka bo po njegovih besedah do srede preučila tudi morebitne alternative pri nekaterih ukrepih. Janša je omenil možnost, da bi se po več mesecih v srednje šole lahko spet vrnili dijaki prvih, drugih in tretjih letnikov. "Dijaki prvih, drugih in tretjih letnikov že mesece niso bili fizično v šoli. Zdaj stroka preverja, ali je možno s kakšnimi ukrepi drugod zmanjšati stike, da bi lahko mogoče že v oranžni fazi za te dijake vsaj deloma oziroma izmenično po dnevih ali tednih omogočili šolanje v šoli," je povedal premier in dodal, da bo vladna odločitev glede tega znana v sredo ali v četrtek.

Infekcijska klinika
Novice V nedeljo potrdili 243 novih okužb #video

Okuženi zdravnik je imel blage simptome

Sanja Vuzem iz Območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Maribor je danes povedala, da so mariborski epidemiologi v sredo izvedli epidemiološko poizvedovanje pri potrjenem primeru koronavirusa pri osebi iz mariborske regije, ki je zaposlena v zdravstveni ustanovi. Okužba je pri tej osebi potekala v blagi obliki.

Epidemiologi so pri epidemiološkem poizvedovanju ugotovili, da je oseba v februarju potovala na območje Afrike skupaj še s tremi osebami. Te osebe so se med potovanjem večkrat testirale, rezultat pa je bil vedno negativen. Prav tako so po njenih besedah izpolnili vse pogoje ob vkrcanju na letalu pred vrnitvijo domov.

Po vrnitvi v Slovenijo so opravili teste, ki so bili negativni

Po vrnitvi v Slovenijo so se v ponedeljek, 22. februarja, vse štiri osebe ponovno testirale, vsi rezultati pa so bili negativni. Na podlagi tega je ta oseba, pri kateri so pozneje potrdili okužbo z južnoafriško različico virusa, v torek odšla na delovno mesto, kjer je delo opravljala v predpisani zaščitni opremi.

Testiranje zaposlenih v osnovnih šolah | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Po nekaj urah je ta oseba zaznala slabše počutje, zato se je nemudoma odstranila z delovnega mesta in o tem obvestila delodajalca. Opravila je bris, nato pa odšla v domačo izolacijo. Oseba je tako po mnenju govornice ravnala v skladu s protokolom in upoštevala vsa načela previdnosti.

Simptome sta razvili še dve osebi

Na podlagi poizvedbe in podatka o nedavnem potovanju so na NIJZ postavili indikacijo za sekvenciranje genoma, to pa je pokazalo, da gre za južnoafriški sev. Dodatno epidemiološko poizvedovanje in testiranje preostalih udeležencev potovanja so podali naslednje rezultate:

– Dve osebi sta razvili blage simptome prehlada in ponovno opravili testiranje 24. februarja, obe osebi pa sta bili pozitivni.

– Ena oseba, ki je bila prav tako cepljena, ni razvila nobenih simptomov in je bila tudi ob odvzemu brisa negativna.

Vsi stiki so bili do danes negativni

Štiri osebe v zdravstveni ustanovi so bile prepoznane kot visokorizičen stik, zato so bile napotene v domačo karanteno. Nizkorizičnim stikom pa so bila posredovana navodila o samoopazovanju, striktnem izvajanju vseh preventivih ukrepov in dodatnem testiranju na delovnem mestu. Do danes so bili vsi rezultati negativni. Prav tako so bili na testiranje povabljeni bolniki, ki so bili v stiku z okuženo osebo. Vsi, ki so se povabilu odzvali, so bili negativni. 

Cepiva delujejo tudi pri okužbi z novimi različicami

Kot je povedala Sanja Vuzem, se lahko okužba pojavi tudi pri popolnoma cepljeni osebi, še posebej kadar gre za nove različice virusa. Je pa običajno ta okužba blažja. "Cepljenje nas tako izjemno dobro ščiti pred težjo obliko bolezni in zapleti. Večina ljudi, ki se cepi, je dejansko zaščitena tudi pred samo okužbo, kar lahko vidimo pri drugem sopotniku, ki se ni okužil. Cepljenje proti koronavirusu tako ostaja izjemno pomembno tako za zaščito posameznika kot tudi za zaščito celotne družbe," je še dodala.

Na letalu ni bilo drugih državljanov Slovenije

Epidemiologi so o potrjeni okužbi z južnoafriško različico obvestili tudi države letalskih družb in dobili informacijo, da na povratnih letih, s katerimi so ti okuženi pripotovali domov, ni bilo drugih slovenskih državljanov.

Ne spreglejte