Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
26. 9. 2020,
12.41

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4,71

99

Natisni članek

Natisni članek

Tomaž Gantar DeSUS Aleksandra Pivec

Sobota, 26. 9. 2020, 12.41

4 leta

Zdaj je na potezi Janez Janša

DeSUS se je odločil; Pivčeva: zahteva po moji razrešitvi je popolnoma brez argumenta!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4,71

99

Aleksandra Pivec | Foto STA

Foto: STA

Svet DeSUS je na dopisni seji potrdil predlog poslancev PS DeSUS in Tomaža Gantarja, da premierja Janeza Janšo pozovejo k razrešitvi Aleksandre Pivec s položaja kmetijske ministrice in podpredsednice vlade. Na mesto ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrane v DeSUS predlagajo imenovanje Jožeta Podgorška. 

Kot so potrdili v DeSUS, je za predlog, ki so ga svetu stranke predlagali poslanci DeSUS in začasni zastopnik stranke Tomaž Gantar, glasovalo 38 članov sveta, devet jih je bilo proti, 12 pa je bilo vzdržanih oziroma niso glasovali, piše STA.

Aleksandra Pivec je v odzivu po današnji odločitvi sveta DeSUS zapisala, da je ta zahteva popolnoma brez argumenta proti njenemu strokovnemu delu. Skrbi jo za prihodnost stranke, ki po njeni oceni postaja stranka interesov posameznikov.

V stranki pričakujejo, da bo premier sledil njihovemu pozivu in predlagal razrešitev Pivčeve že v teh dneh. Tako bi lahko DZ po zelo hitrem scenariju točko o razrešitvi obravnaval že na septembrski seji, in sicer v torek v okviru mandatno-volilnih zadev.

[SPOROČILO ZA JAVNOST] Spoštovani, do danes do 12. ure je potekala dopisna seja, na kateri se je glasovalo o predlogu...

Objavil/a DeSUS - Demokratična stranka upokojencev Slovenije dne Sobota, 26. september 2020

Dogajanje v DeSUS je vidneje na očeh javnosti vse od sredine poletja, ko se je nekdanja predsednica stranke znašla pod očitki javnosti zaradi prepletanja službenih in zasebnih obveznosti ob njenih obiskih na Krasu in v Izoli. Sama je očitke zanikala, toda poslanska skupina se je predsednici odrekla in zahtevala njen odstop.

Sledili so zapleti okoli interpretacije pristojnosti sveta stranke za razrešitev vodstva stranke. Ko je Pivčeva ugotovila, da v organih stranke ne uživa večinske podpore, je s položaja predsednice DeSUS vendarle odstopila, a obenem napovedala kandidaturo na jesenskem kongresu stranke. Njen položaj v stranki pa je kot začasni zastopnik stranke prevzel Gantar.

Aleksandra Pivec
Novice Ne samo Pivčeva, vsi ministri z dodatnim delom so se požvižgali na KPK

Pivčeva je medtem ostala kmetijska ministrica, a jo je v ponedeljek doletela še interpelacija iz opozicijskih vrst. Pivčeva jo je sicer označila kot tipičen primer zlorabe instituta interpelacije z namenom rušenja vlade, vendar pa so naklonjenost predlogu za razrešitev izrazili tudi v njeni poslanski skupini. Obenem pa je vodja poslancev Franc Jurša izrazil pričakovanje, da se bo vprašanje njenega položaja razrešilo še pred razpravo o interpelaciji.

Ne spreglejte