SiolNET. Novice Slovenija
0,18

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Žito zapira dva obrata #video

0,18

termometer

Žito, eno od vodilnih podjetij v prehrambni panogi, zapira dva obrata. Enega v Novem mestu, drugega v Ljubljani za Bežigradom. Podjetje v lasti hrvaške Podravke že od izbruha pandemije koronavirusa posluje v zahtevnih razmerah, vojna v Ukrajini je razmere le še poslabšala. Kaj to pomeni za prehrambno verigo in koliko ljudi bo ostalo brez službe?

Kruh, pecivo in druge pekarske izdelke bodo v Žitu pekli le še na treh lokacijah, na Vrhniki, v Mariboru in na Viču v Ljubljani. Vrata zapirajo kar v dveh obratih.

Vodstvo Žita smo prosili za pojasnila, vendar pred kamero niso želeli stopiti. Podali so le pisni odgovor.

"Začetek krize v Ukrajini prinesel nove negotovosti in še večjo rast cen pšenice in energentov. Jasno je, da takšne okoliščine zahtevajo prilagoditve poslovanja, da bi vse te negativne vplive čim bolj ublažili," so zapisali v Žitu. V sindikatu kmetov Slovenije pravijo, da je težava predvsem zaprtje novomeškega Žita.

Koliko zaklonišč je v Sloveniji? #video Novice Koliko zaklonišč je v Sloveniji? #video

Pekli bodo le še v treh obratih

"To je zelo slabo, saj vemo, da vsa Dolenjska ne bo imela svoje pekarne, to zelo slabo vpliva na samooskrbo v Sloveniji, kajti zgodilo se je to, česar nihče ni predvideval. Posledica tega je, da smo velik del teh obratov prodali tujcem, ki pa se zdaj vedejo tržno," je povedal Anton Medved, predsednik Sindikata kmetov Slovenije.

A v Žitu pravijo, da želijo povečati produktivnost in donosnost in da stremijo k razvoju v najmočnejšega ponudnika pekarstva v jugovzhodni Evropi ter da bodo v projekt posodobitve proizvodnih linij že letos vložili 10 milijonov evrov. Zaradi krčenja s petih na tri obrate bodo nekateri Žitovi zaposleni prestavljeni, nekateri predčasno upokojeni. Nekateri bodo tudi odpuščeni, a kot pravijo, o tem še niso obveščeni.

jamar Novice Poškodovanega jamarja rešili iz jame Primadona #video

Žito zavodu še ni javilo večjega odpuščanja

Iz Žita odgovarjajo, da ne želijo ugibati o tem, koliko delavcev bo usmerjenih na zavod za zaposlovanje. V skladu z Zakonom o delovnih razmerjih mora delodajalec v primeru večjih odpuščanj o tem zavod tudi obvestiti. Tega še niso storili.

"Uradnih informacij o odpuščanjih v Žitu nimamo, ko jih prejmemo, se bomo takoj povezali s podjetjem in poskušali povezati delodajalce, ki iščejo z njimi, da njihovi zaposleni sploh ne bi prišli v odkrito brezposelnost, kajti na današnji dan je v Sloveniji prostih okrog 4.200 delovnih mest," je povedala Barbara Vrtačnik, direktorica območne službe Ljubljana na Zavodu RS za zaposlovanje.

Samo v osrednji Sloveniji je danes odprtih več kot tisoč delovnih mest.

Aleksandra Pivec Novice Znano je, kdo je lastnik stanovanja, v katerem živi Pivčeva, in koliko je zanj plačal

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin