Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
28. 3. 2022,
8.58

Osveženo pred

2 leti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,27

1

Natisni članek

Gorska reševalna zveza Slovenije jama Tolmin reševanje jamar

Ponedeljek, 28. 3. 2022, 8.58

2 leti

Poškodovanega jamarja rešili iz jame Primadona #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,27

1

Iz jame Primadona na Tolminskem so okrog 3.15 rešili poškodovanega jamarja. Prepeljali so ga v ljubljanski klinični center, kjer je ostal na zdravljenju. Pri raziskovanju jame si je v soboto na globini 300 metrov poškodoval ramo, je za STA povedal vodja Jamarske reševalne službe pri Jamarski zvezi Slovenije Walter Zakrajšek.

Pri reševanju je bilo treba razširiti 150 metrov dolg ozek rov – meander, tako da se je zaradi miniranja reševanje precej zavleklo.

V akciji je sodelovalo skupno 59 jamarskih reševalcev in domačih tolminskih jamarjev. Pomagali so tudi reševalci Gorske reševalne službe, državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi, tolminska civilna zaščita in enoti policijskega in vojaškega helikopterja.

Jamar ni bil sam, jamo je raziskoval z dvema kolegoma, eden je ostal pri njem, drugi je šel po pomoč. Pri raziskovanju jame si je na globini 300 metrov poškodoval ramo in zapestji ter obtičal v jami. Šlo je za izkušenega jamarja.

"To je zelo zapleten rov, labirinten. V njem si zelo ozki meandri, ki so problematični, ker so ozki in precej zaviti," je povedal Maks Merela, namestnik vodje JZS.

Reševanje trajalo okrog 40 ur

"Reševanje je trajalo približno 40 ur v zelo zahtevni jami, prav tu je že bila reševalna akcija. V preteklosti smo že reševali Angleža," so povedali.

Vodja operative Damjan Potrpin je spregovoril o primeru iz leta 2016, za katerega so menili, da je šlo za najtežje reševanje v obdobju samostojne Slovenije.

"Ta primer je bil tehnično manj zahteven, ker je bilo širjenj ožin manj, a globina je bila večja. Če laično ocenim, sta bili dolžina od vhoda in poškodba lažji," je povedal Walter Zakrajšek.

Primadona je jama na pobočju Tolminskega Migovca v tolminski občini. Gre za poševno in stopnjasto brezno, dolgo 8.046 metrov in globoko 645 metrov. Tolminski jamarji jo intenzivno raziskujejo zaradi možnosti najdbe novih rovov, je še povedal Zakrajšek. Vhod v jamo je na približno 1.800 metrih nadmorske višine, zato so jim pri reševanju pomagali s helikopterjem slovenske vojske in policije.

"Dostop je zelo težek, večjemu delu ekipe je pomagal helikopter, preostali pa so do jame dostopali peš, hodili so približno dve uri in pol," je povedal Damjan Potrpin, vodja operative.

jama
Novice Na Tolminskem težka reševalna akcija: že drugi dan rešujejo jamarja

Pomagal in sodeloval je tudi poškodovani jamar

"Poškodovani je po oskrbi in pozitivni energiji ob prisotnosti reševalcev začel tudi sam pomagati in precej več sodelovati," je o reševanju povedal Zakrajšek.

"Ko je treba prevoz izvesti s pomočjo nosil, nastane težava, ker so dolga dva metra, zato je treba razširiti vse te ozke predele tako, da jih lahko prenašamo," je dodal Merela.

Ker je vsak stik poškodovane rame s skalo pri prevozu lahko problematičen, so jamo razširili na več mestih. Na delu je bila tudi minerska ekipa jamarske reševalne službe.

"Minersko ekipo smo razdelili na dva dela po tri člane, tako da smo na lahko delali na več različnih lokacijah, da smo bili hitrejši in je bilo v jami od 15 do 20 različnih lokacij," je dodal Merela.

Prav tako je bil otežen dostop do jame, strah pa jih je bilo podhladitve, v jami je temperatura dve ali tri stopinje Celzija.

"Ob petih smo ponesrečenca spravili do vhodnega brezna jame, tako je ob svitu priletel helikopter in ga odpeljal," je sklenil Potrpin.

V Sloveniji je približno 10 jamarskih nesreč na leto. Na srečo pa večkrat rešujejo domače živali kot ljudi.

Ne spreglejte