Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
17. 5. 2022,
15.05

Osveženo pred

1 leto, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,30

15

Natisni članek

sporočilo za javnost Združenje novinarjev in publicistov RTV Slovenija

Torek, 17. 5. 2022, 15.05

1 leto, 11 mesecev

Združenje novinarjev in publicistov zaskrbljeno nad težnjo po čimprejšnji spremembi zakona o RTV

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,30

15

RTV |  Pravi razlog je v tem, da želi nova koalicija novelo po hitrem postopku spraviti z dnevnega reda, da bi naredila prostor lastnemu predlogu spremembe omenjenega zakona. | Foto STA

Pravi razlog je v tem, da želi nova koalicija novelo po hitrem postopku spraviti z dnevnega reda, da bi naredila prostor lastnemu predlogu spremembe omenjenega zakona.

Foto: STA

"Združenje novinarjev in publicistov z zaskrbljenostjo spremlja težnjo novonastale vladajoče koalicije po čimprejšnji spremembi zakona o Radioteleviziji Slovenija. Tako želi kar na izredni seji državnega zbora, 18. 5. 2022, obravnavati novelo tega zakona, ki jo je vložila Slovenska demokratska stranka, čeprav to ni v skladu s pravili, saj takšne vsebine ne spadajo na izredne seje," so v Združenju novinarjev in publicistov (ZNP) zapisali v sporočilu za javnost.

Poslovnik državnega zbora namreč določa, da se na izredni zadevi obravnava zadeve, s katerimi ni mogoče odlagati, kar pa za omenjeno novelo ne velja. Pravi razlog je v tem, da želi nova koalicija novelo po hitrem postopku spraviti z dnevnega reda, da bi naredila prostor lastnemu predlogu spremembe omenjenega zakona, so prepričani v ZNP.

RTV Slovenija
Novice Generalni direktor za direktorico TVS programskemu svetu predlagal Natalijo Gorščak

ZNP: Nova koalicija želi nastaviti sebi lojalen kader

Namen spremembe zakona, ki jo načrtuje nova koalicija, je po mnenju ZNP jasen: koalicija Gibanja Svoboda, Socialnih demokratov in Levice želi na ta način odstraniti vodstvo Radiotelevizije Slovenija in organe upravljanja (programski in nadzorni svet), ki levemu polu slovenske politike niso po volji, ter nastaviti sebi lojalen kader.

Gre za poskus depolitizacije javne radiotelevizije prek tako imenovane civilne družbe

"V Združenju novinarjev in publicistov menimo, da je takšno početje neprimerno in nesprejemljivo. Gre namreč za jasen poskus, da se pod krinko depolitizacije javne radiotelevizije prek tako imenovane civilne družbe, ki je pod nadzorom levice, vzpostavi trajni politični nadzor nad njo. Na ta način bi se zatrl vsakršen poskus vzpostavitve politične in nazorske pluralnosti, ki bi jo ta ustanova v skladu s svojim poslanstvom morala izražati," so še zapisali v sporočilu za javnost.

državni zbor
Novice Poslanci izredno o višanju števila ministrstev, ne pa še o podreditvi RTVS
Igor Pirkovič
Novice Pirkovič o dogajanju na RTV in morebitnem odhodu: Ko nekdo vstopi v pisarno, drugi pa utihnejo ...
Ne spreglejte