Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ana Rupar

Ponedeljek,
1. 12. 2014,
14.00

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

zdravilišče

Ponedeljek, 1. 12. 2014, 14.00

7 let, 12 mesecev

Zdravstveni turizem v Slovenijo privablja vse več Rusov

Ana Rupar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Pacienti iz tujine v Slovenijo najpogosteje prihajajo na zdraviliško zdravljenje, rehabilitacijo, pa tudi po nove kolke in kolena ali pa zgolj po drugo zdravniško mnenje.

Pred kratkim smo pisali o tem, koliko si klinike, hotelirji in turistične agencije v Kvarnerju obetajo od morebitnega razvoja zdravstvenega turizma v regiji, ki je globalno gledano vse bolj dobičkonosna dejavnost. Koliko pa je z zdravstvenega vidika za tujce zanimiva Slovenija?

Termalna voda najbolj privlači Ruse Ob omembi zdravstvenega ali medicinskega turizma marsikdo najprej pomisli na termalna zdravilišča, ki že od nekdaj ne gostijo le domačih, temveč tudi tuje goste. Tako je med drugim tudi v Thermani Laško, kjer v zadnjih letih zaradi upada števila napotenih pacientov, ki jim rehabilitacijo krije zdravstvena blagajna, vse bolj stavijo na (zdravstveni) turizem.

Med "zdravstvenimi" gosti iz tujine prednjačijo Rusi, ki "so izrazito usmerjeni v medicinske turistične programe", pojasnjuje Nena Pader. Med zdravstvenimi storitvami pa je največ zanimanja za sprostitvene terapije, terapije za lajšanje bolečin in rehabilitacijo ter seveda za zdravljenje s termalno vodo.

Na rehabilitacijo v URI Sočo le z zdravniškim potrdilom Rehabilitacijske programe v tujini trži tudi Univerzitetni rehabilitacijski inštitut Soča, ki pa izključni poudarek daje medicini, kar pomeni, da paciente sprejmejo le ob predhodni odobritvi zdravnika.

Tujim pacientom ponujajo dve vrsti storitev, in sicer hospitalno rehabilitacijo najzahtevnejših nevroloških pacientov ter ambulantno obravnavo manj zahtevnih pacientov. Poleg tega je veliko povpraševanja po aplikaciji najzahtevnejših ortopedskih pripomočkov, kot so proteze, ortoze, silikonske proteze.

Letno tako rehabilitirajo v povprečju med 30 in 60 pacientov iz tujine, iz držav od Azije do Zalivskih držav in Zahodne Evrope, največ pa jih je iz Jugovzhodne Evrope (Bosna, Makedonija, Kosovo) in Zalivskih držav (Kuvajt).

Obravnava pacientov iz tujine pa za njih pomeni dodaten vir prihodkov, ki jih lahko vlagajo v raziskave in razvoj, diagnostično in terapevtsko opremo ter dodatna izobraževanja.

V Valdoltro po drugo mnenje tudi iz Amerike V Ortopedski bolnišnici Valdoltra medtem z razvojem zdravstvenega turizma niso najbolj zadovoljni, saj pravijo, da je obseg te tržne dejavnosti premajhen, da bi z njim lahko pokrili izgube, ki jih v zadnjih letih beležijo zaradi padca cen zdravstvenih storitev na zavodu za zdravstveno zavarovanje.

Povprečno letno obravnavajo okoli 300 tujih pacientov – 250 ambulantno in 40 hospitalno. V primerjavi z lanskim letom jih je letos sicer nekoliko več, a gledano v splošnem večjega porasta tujih pacientov v zadnjih letih ne opažajo, razen nekaj primerov iz Rusije, od koder prej pacientov niso imeli.

Največ tujih bolnikov prihaja iz držav nekdanje Jugoslavije in Italije, v zadnjih letih pa poleg Rusije še iz Ukrajine, Anglije in Amerike. Ti v Valdoltro najpogosteje pridejo na operacijo vstavitve endoprotez kolka in kolena, v ambulanto pa največkrat po drugo zdravniško mnenje.

Ne spreglejte