Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
2. 8. 2011,
8.20

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
ZDA kontracepcija reforma

Natisni članek

Torek, 2. 8. 2011, 8.20

8 let, 3 mesece

Zdravstvena reforma v ZDA prinaša tudi brezplačno kontracepcijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Ameriška zdravstvena reforma je v ponedeljek prvič v zgodovini ženskam prinesla brezplačno kontracepcijo, med drugim tudi za konservativce zloglasno jutranjo tabletko.

Tako piše v navodilih zavarovalnicam, ki jih je v okviru zdravstvene reforme v ponedeljek izdalo ministrstvo za zdravstvo. V času sprejemanja reforme so republikanci v ZDA opozarjali, da bodo morali davkoplačevalci po novem plačevati tudi za kontracepcijo in splave. Splavi so še vedno izvzeti iz polic zdravstvenega zavarovanja in jih morajo ženske plačati same, kontracepcija pa bo od avgusta leta 2012 pokrita. Kontracepcija je zajeta v preventivno zdravstveno nego, ki je postala z reformo brezplačna. Administracija predsednika Baracka Obame je pri Ameriškem inštitutu za medicino naročila izdelavo pravil oziroma seznama storitev, ki spadajo med preventivno nego. Ta je julija priporočila podal, ministrstvo za zdravstvo pa jih je v ponedeljek po potrditvi objavilo.

Med brezplačno preventivno nego tudi pregledi za diabetes ...

Poleg kontracepcije med brezplačno preventivno nego po novem spadajo tudi pregledi za diabetes, svetovanje v primeru okužbe z virusom hiv in drugih spolnih okužb, letni splošni pregledi in svetovanje v primeru nasilja v družini.

Brezplačne kontracepcije ne bodo deležne vse ženske

Vse ženske sicer ne bodo deležne brezplačne kontracepcije oziroma v okviru svojih zdravstvenih polic, saj je administracija dovolila izjemo za verske organizacije, ki jim tega ni treba pokriti. Nova pravila je pozdravila ministrica za zdravstvo Kathleen Sebelius, ki je dejala, da temeljijo na znanosti in bodo v pomoč ženskam.

Ameriška javnost sicer na splošno ni proti kontracepciji in anketa javnega medija NPR ter agencije Reuters je maja odkrila, da več kot 76 odstotkov Američanov meni, da bi morale zdravstvene police kriti tudi kontracepcijo.

Ne spreglejte