Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
24. 5. 2013,
10.07

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Zvezdne steze zdravje

Petek, 24. 5. 2013, 10.07

6 let, 7 mesecev

Zdravniški tricorder iz Zvezdnih stez je postal resničnost

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Sanje vseh hipohondrov in navdušencev nad Zvezdnimi stezami so postale resničnost. Brez obiska urgence se boste lahko z napravo Scout doma poskenirali in ugotovili, kakšna kuga vas pesti.

Scout je naprava, ki nadzoruje in spremlja vaše vitalne znake, telesno temperaturo, EKG, srčni utrip, oksimetrijo in raven stresa. Za deset sekund jo morate prisloniti k čelu in rezultati so na voljo na vašem pametnem mobilnem aparatu. Tako lahko spremljate trenutne vrednosti posameznih spremenljivk, v daljšem časovnem obdobju pa predvidite potencialne težave, ki se odčitajo v neobičajnih spremembah krivulj. Sleherniku na voljo za 150 evrov Scout so ustvarili v podjetju Scanadu v raziskovalnem središču Nasa. Prvi prototip so izdelali pred pol leta in ga uporabljali za odpravo napak, zdaj pa je tehnološkim navdušencem na voljo na spletni strani IndieGoGo, ki deluje na podobnem principu kot Kickstarter, torej z zbiranjem prostovoljnih prispevkov, s katerimi si proizvajalci zagotovijo sredstva za nadaljnjo proizvodnjo. Prvih tisoč si bo napravo zagotovilo za borih 150 dolarjev, javnosti pa bo na voljo za slabih 200 dolarjev (dobrih 150 evrov).

Idejo za izdelavo naprave Scout je ustanovitelj podjetja Scanadu Walter de Brouwer dobil, ko je bil njegov sin v bolnišnici po nesreči. Oče je tako veliko pozornost posvečal izhodnim podatkom naprav, na katere je bil otrok priključen, in opazoval trende in morebitne anomalije. Po tem, ko je njegov sin okreval, je de Brouwer pogrešal te podatke, ki si jih je še naprej želel nadzorovati.

Analize na Zemlji in na Marsu "Potrebujemo napravo v boju za lastništvom nad podatki iz našega telesa," je dejal de Brouwer, njegova želja pa se je materializirala v obliki Scouta. Naprava tako, ko je to potrebno, prinaša bolnišnične podatke v domove na preprost in cenovno ugoden način.

Naprava je izdelana na bazi Micrium, operacijskega sistema, ki je na primer zadolžen za analizo vzorcev na Marsu. Ta zagotavlja dovolj majhno porabo energije in računsko moč za uporabnost Scouta nekaj let v prihodnosti.

S pametnim telefonom do testa sline in urina Scanadu je prav tako ustvaril test sline, ki hitro ugotovi, ali imate gripo, vneto grlo …, in test urina, ki prikaže koncentracijo glukoze in beljakovin, nitratov, krvi in celo potrdi nosečnost ali uporabo drog. Vsi testi se naredijo s pomočjo pametnega telefona, tako da fotografirate izpostavljen del pred in po izpostavi urinu. Mobilnik nato analizira razliko v barvah med obema fotografijama in pokaže rezultate.

Ne spreglejte