Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
22. 7. 2021,
12.38

Osveženo pred

2 leti, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,01

16

Natisni članek

Zdravniška zbornica Slovenije Koronavirus

Četrtek, 22. 7. 2021, 12.38

2 leti, 9 mesecev

Zdravniška zbornica: Cepiva proti covid-19 niso eksperimentalna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,01

16

cepivo | Foto STA

Foto: STA

Zdravniška zbornica Slovenije zavrača navedbe, ki se v zadnjem času ponovno pojavljajo v javnosti, da gre pri cepivih proti covid-19 za eksperimentalna cepiva. Na zbornici poudarjajo, da to ne drži. Ta cepiva niso eksperimentalna, je zatrdila tudi javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP).

Kot je razvidno iz pojasnila agencije, je pogojno dovoljenje za promet EU regulatorni mehanizem, ki omogoča pospešen dostop do nujno potrebnih zdravil oz. cepiv, takoj ko so na voljo zadostni podatki, ki dokazujejo, da koristi zdravila oz. cepiva prevladajo nad tveganji. Za ta zdravila oz. cepiva so vzpostavljeni strogi zaščitni ukrepi in kontrole glede varnosti po odobritvi.

Pogojno dovoljenje se uporablja v primerih tistih zdravil, ki so namenjena za zdravljenje, preprečevanje ali diagnozo hudih izčrpavajočih ali smrtno nevarnih bolezni oz. zdravil, ki se uporabljajo v nujnih primerih kot odziv na tveganja za javno zdravje, ki sta jih prepoznala bodisi Svetovna zdravstvena organizacija bodisi Evropska skupnost. V to skupino se umeščajo na primer tudi zdravila sirote, še pojasnjujejo na JAZMP.

Dovoljenje za uporabo cepiv velja eno leto

Odbor za zdravila za uporabo v humani medicini pri Evropski agenciji za zdravila (EMA) lahko sprejme pozitivno mnenje za izdajo pogojnega dovoljenja za promet le na podlagi zadostnih podatkov o kakovosti, varnosti in učinkovitosti cepiva, ki dokazujejo, da je razmerje med koristjo in tveganji ugodno.

"To pomeni, da so cepiva proti covid-19, ki so trenutno v uporabi, pridobila dovoljenje za redno uporabo, ki velja za eno leto, in se lahko obnovi, če bo imetnik dovoljenja za promet izpolnil obveznosti v predpisanih rokih," so še stališče JAZMP navedli na zbornici.

COVID 19
Novice Institut Jožefa Stefana napoveduje, kaj nas čaka
covid-19, koronavirus
Novice Številke vas bodo presenetile: toliko okužb je bilo potrjenih včeraj
Ne spreglejte