Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
22. 1. 2024,
6.29

Osveženo pred

3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,61

Natisni članek

stavka pogajanja vlada Fides

Ponedeljek, 22. 1. 2024, 6.29

3 mesece

"Vse bolj jasno je, da zdravstvenega stebra ne bomo videli"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,61
Damjan Polh | Za zdaj bodo v Sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides sicer vztrajali pri splošni stavki, je povedal Damjan Polh, predsednik sindikata Fides.  | Foto STA

Za zdaj bodo v Sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides sicer vztrajali pri splošni stavki, je povedal Damjan Polh, predsednik sindikata Fides.

Foto: STA

Začel se je drugi teden stavke Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides. Zjutraj so v več zdravstvenih ustanovah po Sloveniji potekali zbori zdravnikov in zobozdravnikov. V več slovenskih bolnišnicah so zaostrili stavko in izrazili jasno željo po preklicu soglasij za nadurno delo, je v izjavi medijem povedal predsednik sindikata Fides Damjan Polh. Sindikat bo tako postal koordinator zbiranja preklica soglasij zdravnikov, ki bodo to želeli. Današnje nadaljevanje pogajanj med vlado in Fidesom medtem ni prineslo dogovora.

Za zdaj bodo v Sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides sicer vztrajali pri splošni stavki, o preklicu soglasij pa bodo razpravljali "kdaj pozneje", je po pogajalski seji povedal Polh.

Pogajanja so po njegovih besedah pokazala, da si vlada pogajanj ne želi, pač pa želi izsiliti pogoje, ki jih je podpisala z ostalimi sindikati, pri tem pa bi Fides potegnil krajši konec. "Vse bolj jasno je, da zdravstvenega stebra ne bomo videli, in bojim se, da bo tudi ta plačna reforma obstala nekje v predalu," je dejal.

"Želimo si, da se stavka zamrzne"

Fides vztraja pri dogovoru, ki bi prinesel takojšnje finančne učinke, vladna stran pa na takojšnje parcialne finančne učinke ne pristaja, je po pogajanjih dejal namestnik vodje vladne pogajalske skupine Denis Kordež. Do tega se bodo ponovno opredelili, nato pa se bodo pogajanja nadaljevala, je dodal. "Želimo si, da se stavka zamrzne, da se usedemo za pogajalsko mizo in tam ostanemo," je poudaril.

Zdravniki in zobozdravniki so prejšnji ponedeljek začeli stavko, ki bo trajala do preklica. Zahtevajo ureditev plačnega sistema zdravnikov v posebnem zdravstvenem stebru, določitev karierne poti zdravnika in odpravo plačnih nesorazmerij, vključno z dvigi plač starejšim zdravnikom.

Opravljati morajo storitve, katerih opustitev bi vodila v hudo okvaro zdravja ali smrt

V več slovenskih bolnišnicah so, kot je prejšnji teden napovedal Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides, zaostrili stavko. Tako bodo zdravniki še v večji meri opravljali zgolj tiste zdravstvene storitve, ki jih v času stavke določa zakonodaja. Pojavljajo se tudi opozorila pred umiki soglasij za nadurno delo.

Zdravniki morajo tudi ob stavki opravljati zdravstvene storitve, katerih opustitev bi v kratkem času vodila v hudo okvaro zdravja ali smrt. Opravljati morajo nujno medicinsko pomoč, vse zdravstvene storitve za otroke do 18. leta starosti in starejše od 65 let, zdravljenje vročinskih stanj, infekcij, poškodb, zastrupitev, kroničnih bolezni, obravnavo nosečnic in porodnic ter onkoloških bolnikov.

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana so bile dosedanje zaostritve po besedah podpredsednika sindikata Fides Milenka Stankovića bolj blage. Glede na to, da z vlado doslej niso uspeli doseči dogovora, pa so se odločili, da bodo začeli striktno izvajati le zdravstvene storitve, ki jih v primeru stavke določa zakonodaja, druge storitve, ki niso nujne, pa bodo prenaročili, je zjutraj povedal v izjavi za medije.

Hkrati se bodo striktno držali določb kolektivne pogodbe za zdravnike in zobozdravnike. Med njimi je Stanković izpostavil pravico do enourne priprave na delo. Po njegovih besedah večina zdravnikov med delovniki prav tako ne hodi na malico, zdaj pa se bodo te pravice striktno držali. Tako bodo v času osemurnega delovnika v skladu s kolektivno pogodbo lahko delali šest ur in pol, je pojasnil. "Po dežurnih službah ne bomo ostajali tukaj in krpali, ampak bomo zjutraj odhajali domov. In pa striktno se bomo držali lokalnih napisanih standardov in normativov," je še povedal. Kot je dodal, se sicer pogovarjajo tudi o možnostih dodatnih zaostritev stavke. Zato je vladno stran pozval, naj na današnja pogajanja pride s konkretnimi predlogi, ki se bodo približali zahtevam Fidesa.

Anesteziolog Bojan Kontestabile je medijem povedal, da bo v januarju v UKC Ljubljana po razporedu opravil 203 delovne ure, hkrati pa bo 184 ur doma v pripravljenosti. Za to bo prejel plačilo 5.490 evrov neto, kar znese 14,1 evra na uro, je pojasnil. Svoje delo rad opravlja, težko pa sprejme, da "čistilki nekateri na roko plačujejo 20 evrov za čiščenje, sam pa prejme 14 evrov".

Za zaostrovanje stavke so se, ker sindikat z vlado ni uspel doseči dogovora, odločili tudi v Splošni bolnišnici (SB) Ptuj, je dejal vodja tamkajšnjega sindikata Fides Borut Kostanjevec. Tudi v celjski bolnišnici bodo tako doslednejši pri zagotavljanju zakonskega minimuma zdravstvenih storitev. Tako kot v ljubljanskem kliničnem centru bodo striktnejši pri uveljavljanju pravice do priprave na delo in do malice.

Sicer pa so bili zdravniki na jutranjem zboru zaposlenih po njegovih besedah zelo ogorčeni. "Ena izmed udeleženk je rekla, da bo umaknila soglasje za nadurno delo," je pojasnil. Pobuda zdravnikom k umiku soglasij s strani Fidesa sicer še ni prišla, je dejal. Kostanjevec je sicer poudaril, da namen zdravnikov ni stavkati na plečih bolnikov.

Predstavnik Fidesa v SB Murska Sobota Borislav Vrbanec je poudaril, da je zdravniška stavka v murskosoboški bolnišnici že precej zaostrena, doslej sta namreč odpadli približno dve tretjini načrtovanih operacij. Gre za operacije, ki ne sodijo v zakonski minimum delovnih procesov v času stavke. Tudi Vrbanec je omenil možnost umika soglasij za nadurno delo – v tem primeru bi zdravniki po njegovih besedah delali do največ 48 ur tedensko. Za ta korak se sicer še niso odločili. Ob tem je poudaril, da je v nekaterih državah EU delovni čas zdravnikov omejen na le 40 ur tedensko, slovenski zdravniki pa da delajo več kot 48 ur na teden.

Tudi v SB Nova Gorica bodo stavko zaostrovali tako, da se bodo striktno držali in opravljali le zdravstvene storitve, ki jih v času stavke določa zakonodaja, je pojasnil sindikalni zaupnik Fidesa v tej bolnišnici Jure Klanjšček. Na vprašanje, ali razmišljajo o možnosti umika soglasij za nadurno delo, je odgovoril, da gre za individualno odločitev vsakega zdravnika. Doslej se v okviru sindikata Fides o tem še niso pogovarjali. "Kažejo pa zaposleni, tako člani kot nečlani Fidesa, ob teh zadnjih potezah vlade eno veliko razočaranje in nezadovoljstvo z načinom, na katerega se obravnava zdravnike, zato je precej mogoče, da bodo posamezniki začeli dajati umik soglasij," je poudaril. Tudi v SB Nova Gorica bodo striktneje spoštovali pravico do ene ure priprave na delo in do malice, je povedal Klanjšček.

Predstavnik Fidesa v jeseniški bolnišnici Andrej Rupel je povedal, da bodo tudi v tej bolnišnici striktneje delali v skladu z zakonskim minimumom. Na vprašanje, ali je torej v tem tednu pričakovati več odpovedi nenujnih zdravstvenih storitev, je odgovoril pritrdilno. Na kirurškem oddelku sicer trenutno beležijo veliko nujnih operacij zaradi poškodb, na internem pa zdravijo bolnike z respiratornimi obolenji, je pojasnil.

Naloga zdravnikov je, da bolnike triažirajo po pravilih stavkovnega minimuma

Kako naj bi zaostrena stavka potekala, ni povsem znano, je pa članica glavnega stavkovnega odbora Fidesa Ana Lina Vodušek prejšnji teden pojasnila, da ima Fides pri zaostrovanju še nekaj manevrskega prostora, kar zadeva zakonski minimalni delovni proces.

V času stavke se izvajajo zgolj tiste zdravniške storitve, katerih opustitev bi v kratkem času vodila v nepopravljivo hudo okvaro zdravja ali smrt. Naloga zdravnikov med stavko je zgolj ta, da bolnike triažirajo po pravilih stavkovnega minimuma, so poudarili v Fidesu. Tako po njihovi oceni tudi vzdrževanje poti naročanja in izdaja zdravniških potrdil in zdravniških spričeval, na primer bolniških listov, nista obveznosti zdravnikov v času stavke.

Na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) so po drugi strani pojasnili, da so zdravniki v času stavke zavarovanim osebam dolžni zagotavljati zdravstvene storitve, ki so nujne za socialno varnost zavarovancev, mednje pa da sodi tudi obravnava zavarovancev z namenom uveljavljanja njihove začasne zadržanosti od dela zaradi bolezni ali poškodbe.

Slovensko zdravniško društvo poziva k spoštovanju sporazuma med vlado in Fidesom

Slovensko zdravniško društvo medtem poziva k spoštovanju sporazuma, ki sta ga vlada in Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Fides v začetku lanskega leta sklenila ob mediaciji društva. "Odločevalci naj čim prej najdejo rešitev, ki bo v korist vsem, bolnikom, zdravnikom in javnemu zdravstvu," so sporočili iz društva. Kot so zapisali v današnjem sporočilu za medije, se bo Slovensko zdravniško društvo tudi v prihodnje zavzemalo za ohranitev delovanja javnega zdravstva v korist bolnikov.

"Zato pozivamo strani v postopku k spoštovanju sporazuma in opozarjamo, da smo zdravniki le izvajalci zdravstvenih storitev in nismo odgovorni za trenutne razmere v zdravstvu," so dodali. Ob tem pa so opozorili, da stavka, katere posledice so tudi daljše čakalne vrste in zmanjšanje programov, zagotovo ni v interesu nikogar in tudi nikomur ne koristi. Spomnili so, da je Slovensko zdravniško društvo januarja lani sodelovalo kot mediator med vlado in Fidesom ter doseglo sporazum o rešitvi stavkovnih razmer. Sporočilu pa so priložili tudi sporazum, ki je bil 3. februarja lani objavljen tudi v uradnem listu.

V omenjenem sporazumu vlada med drugim izjavlja, da za nevzdržne razmere v javnem zdravstvenem sistemu niso odgovorni zdravniki, in obsoja kakršnokoli obliko nasilja nad zdravniki in drugimi zdravstvenimi delavci. Sporazum je prav tako predvidel, da se bo do 1. aprila lani oblikoval ločen plačni zdravstveni steber v okviru plačnega sistema javnega sektorja. Nove uvrstitve v plačne razrede pa začnejo veljati 1. januarja 2024. Če se vsebine dogovorjenega ločenega plačnega zdravstvenega stebra ne bi implementirale s 1. januarjem 2024, pa se je vlada zavezala, da se plačna nesorazmerja za zdravnike in zobozdravnike odpravijo v ločenih pogajanjih s Fidesom.

V ločenem plačnem zdravstvenem stebru v okviru plačnega sistema javnega sektorja naj bi naslovili še nekatere zahteve Fidesa, vezane na standarde in normative za delo zdravnikov in zobozdravnikov, prenos napredovanj, doseženih v času specializacije, ter karireno pot zdravnika in zobozdravnika z novimi delovnimi mesti: starejši specialist in starejši zdravnik/zobozdravnik brez specializacije z licenco.

zdravniki zdravstvo stavka UKC KC
Novice Fides: Vlada potvarja podatke in zavaja glede poteka pogajanj
Zdravniki
Novice Množično napredovali v višje plačne razrede, a bi imeli še ... več
Valentina Prevolnik Rupel
Novice Fides na pogajanjih pričakuje ministrico, ta jim odgovarja #video
Ne spreglejte