SiolNET. Novice Slovenija
0,87

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zdravniki obsojajo vpletanje politike v strokovna vprašanja

0,87

termometer

Konrad Kuštrin
Predsednik zdravniškega sindikata Fides Konrad Kuštrin. Foto: STA

V Sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije (Fides) odločno protestirajo zoper poskuse diskreditacije zdravnikov in drugega zdravstvenega osebja v domovih za starejše (DSO) v času krize. 

Posebne komisije naj bi v času epidemije novega koronavirusa v domovih za starejše po Sloveniji pregledovale bolnike in ugotavljale njihovo zdravstveno stanje. Na osnovi tega naj bi se, tako je poročala TV Slovenija, odločili, kateri od starostnikov bo v primeru okužbe odpeljan v bolnišnico. To je v javnosti in medijih sprožilo burne odzive. 

Obsojajo vpletanje politike v strokovno-etična vprašanja

Kot so zapisali v sindikatu, ki ga vodi Konrad Kuštrin, obsojajo vpletanje politike v strokovno-etična vprašanja. "Predvsem pa ocenjujemo kot zavržno, da se situacija v DSO-jih, ki je zaradi ignorance politike do sistemske ureditve tega področja s sprejemom Zakona o dolgotrajni oskrbi v času epidemije postala rak rana našega sistema, zdaj uporablja izključno za politično obračunavanje," so še dodali. 

"Stroka meni, da je bila obravnava starostnikov pravilna"

Dodali so, da stroka opozarja, da je bila obravnava starostnikov v domovih za starejše med epidemijo bolezni covid-19 pravilna, odločitve o napotitvah v bolnišnice pa so pretehtane in sprejete v luči največje koristi za oskrbovance. "Opravljeno delo naj se analizira predvsem tudi zaradi verjetnega drugega vala, ki se mu, kot opozarja stroka, vsaj v manjšem obsegu ne bomo mogli izogniti," so še zapisali v sporočilu. 

Kontejnerji pred UKC Ljubljana Novice Bo država končno našla denar za zdravljenje najtežjih bolezni? Alojz Ihan Novice "Drugi val virusa morda ne bo tako hud, ker smo nanj bolje pripravljeni"

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 15
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin