Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 9. 2021,
10.55

Osveženo pred

2 leti, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,72

119

Natisni članek

Marko Pokorn Matjaž Jereb okužba COVID-19

Četrtek, 23. 9. 2021, 10.55

2 leti, 7 mesecev

"Najmlajši bolnik na intenzivni negi ima 27 let in ni cepljen"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,72

119

Najmlajši bolnik na navadnem oddelku ima 41 let, najmlajši bolnik na intenzivni negi pa 27 let, je na današnji novinarski konferenci povedal vodja oddelka intenzivne terapije na Infekcijski kliniki UKC Ljubljana Matjaž Jereb. Okužbe so prisotne tudi med otroki, in sicer pri vseh starostnih skupinah, zato res priporočamo, da cepite otroke, starejše od 12 let, še posebej tiste s pridruženimi boleznimi in prekomerno telesno težo, je dodal strokovni direktor pediatrične klinike UKC Ljubljana Marko Pokorn.

"Razmere v državi niso dobre. Število ljudi, ki potrebujejo zdravstveno nego, narašča. Potrebujemo zdravstveno osebje.Trenutno imamo v bolnišnici UKC 89 bolnikov na navadnih oddelkih s povprečno starostjo 67 let in 37 na intenzivnem oddelku s povprečno starostjo 60 let. Najmlajši bolnik na navadnem oddelku ima 41 let, najmlajši bolnik na intenzivni negi pa 27 let. Nihče od njiju ni cepljen. Če bo šlo tako naprej, bomo konec oktobra imeli od 350 do 400 bolnikov, ki bodo potrebovali oskrbo na navadnih posteljah, in do 140 bolnikov, ki bodo potrebovali intenzivno nego. V Sloveniji imamo danes 72 odstotkov necepljenih bolnikov na navadnih oddelkih in 84 odstotkov necepljenih na intenzivnih oddelkih. Pozivam posameznike, da se cepijo in odmislijo neracionalne, nestrokovne razloge proti cepljenju," je na novinarski konferenci povedal Matjaž Jereb.

Postelj vse manj, zmanjšuje se opravljanje drugih zdravstvenih storitev

"Bolj ko bo raslo število covidnih bolnikov, bolj bomo omejevali dejavnosti na necovidnih oddelkih. Že zdaj se zmanjšujejo elektivni pregledi in kirurški posegi. Kapacitete širimo zadnje tri tedne, trenutno imamo pripravljenih sto postelj za navadne covidne bolnike in 45 postelj za intenzivne covidne bolnike. Maksimalne zmogljivosti pri zdravljenju covidnih bolnikov v UKC Ljubljana ocenjujemo na približno 350 postelj, od tega 69 intenzivnih," je zaskrbljen Jereb. 

"Pred covidom ni nihče varen. Nobeno cepivo ni stoodstotno zanesljivo, a s cepivom pomembno zmanjšamo število bolnikov na intenzivni negi. Epidemiji ne smemo pustiti proste poti, sicer nas čaka zrušenje zdravstvenega sistema. Najučinkovitejše orodje je cepljenje," je sklenil Jereb. 

K cepljenju je pozval tudi nosečnice, saj imajo te lahko proti koncu nosečnosti težji potek bolezni covida-19. V UKC Ljubljana je ena, s koronavirusom okužena nosečnica, po porodu umrla.

Pokorn: Res priporočam, da cepite otroke, ki imajo pridružene bolezni ali izrazito prekomerno telesno težo

"Danes je prvi jesenski dan, za otroško populacijo pa je že skoraj čas virusov. V letih 2019 in 2020 smo imeli veliko populacijo otrok, ki so zboleli za gripo. V sezoni 2020 in 2021 ni bilo gripe. Razne okužbe so se začele pojavljati poleti. Trenutna situacija je podobna kot sredi zime, otroški oddelki so polni otrok z okužbo dihal," je povedal Marko Pokorn.

"Tudi med otroki so okužbe s covidom. Gre za otroke vseh starosti. Zadnjih nekaj tednov je starostna skupina od 5 do 14 let druga na seznamu potrjenih primerov okužb z novim koronavirusom. Če imajo otroci kronične bolezni, covid poteka težje. Imamo tudi otroke, ki so v karanteni in potrebujejo preventivno izolacijo," dodaja.

Pokorn je poudaril, da je za otroke, stare 12 let in več, cepljenje priporočljivo. "Čakamo še rezultate raziskav pri mlajših otrocih. Cepljenje zmanjša možnost, da otroci, okuženi s covidom, končajo v bolnišnicah. Večina otrok v Veliki Britaniji in ZDA, ki so umrli za covidom, je imela pridružene bolezni. Zato res priporočam, da cepite otroke, ki imajo pridružene bolezni ali izrazito prekomerno telesno težo. Zdrav otrok s covidom redko pristane v bolnišnici."

Izguba voha in okusa, glavobol, prebavne težave in povišana temperatura so najpogostejši znaki covida pri otrocih.

Aktualni podatki niso optimistični

Po zadnjih podatkih Nacionalnega za javno zdravje so v sredo v Sloveniji opravili 5.618 PCR-testov in potrdili 1.011 okužb z novim koronavirusom. 

V bolnišnicah zdravijo 391 bolnikov, kar je tri več kot v sredo (388). Intenzivno nego potrebujejo 103 bolniki, dva manj kot včeraj (105). Umrlo je pet covidnih bolnikov, skupaj je do zdaj v Sloveniji boj s koronavirusno boleznijo izgubilo že 4.521 oseb, je razvidno s sledilnika za covid-19. 

 

covid
Novice Spet visoko število novih okužb #video
Moja Mami
Novice Laž slovenske proticepilke, da ji je cepivo vzelo mamo
Covid-19. Koronavirus. PCT.
Novice NIJZ enkrat cepljenim prebolevnikom uredil veljavnost covidnih potrdil
Novice Zdravnik svari kolege: Da ne bodo pacientov zato obdelovali na kakšni drugi mizi #video
Ne spreglejte