Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
27. 8. 2023,
9.08

Osveženo pred

8 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03

Natisni članek

izplačila premija odškodnina Zavarovalnica

Nedelja, 27. 8. 2023, 9.08

8 mesecev, 1 teden

Zavarovalnice lani izplačale bistveno več odškodnin kot leto prej

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03
denar | Na slovenskem zavarovalnem trgu je lani delovalo 12 zavarovalnic s sedežem v Sloveniji, prek podružnic pa še osem zavarovalnic. | Foto Kaja Šoštarec / STA

Na slovenskem zavarovalnem trgu je lani delovalo 12 zavarovalnic s sedežem v Sloveniji, prek podružnic pa še osem zavarovalnic.

Foto: Kaja Šoštarec / STA

Zavarovalnice, ki delujejo v Sloveniji, so lani obračunale skupno za 2,62 milijarde evrov bruto premij, kar je 6,9 odstotka več kot predlani, in za 1,72 milijona evrov bruto odškodnin, kar je 11,2 odstotka več kot leto prej. Odškodnine so predvsem zaradi večjega števila opravljenih zdravstvenih storitev rasle hitreje kot premije.

K skupnemu znesku obračunanih premij je največji delež prispevalo prostovoljno zdravstveno zavarovanje (25,9 odstotka), sledili sta življenjsko zavarovanje (22,9 odstotka) in zavarovanje kopenskih motornih vozil (14,4 odstotka).

V skupnem znesku obračunanih odškodnin je prav tako največji delež predstavljalo prostovoljno zdravstveno zavarovanje (36,4 odstotka), sledili sta življenjsko zavarovanje (24,7 odstotka) in zavarovanje kopenskih motornih vozil (14,1 odstotka).

Pri fizičnih osebah je bilo največ premij obračunanih za prostovoljno zdravstveno zavarovanje (655,1 milijona evrov), sledila so življenjsko zavarovanje (595 milijonov evrov), zavarovanje kopenskih motornih vozil (288,6 milijona evrov) in zavarovanje odgovornosti pri uporabi motornih vozil (210,4 milijona evrov).

Najvišji znesek odškodnin je bil obračunan pri prostovoljnem zdravstvenem zavarovanju (621 milijonov evrov), sledili sta življenjsko zavarovanje (423,6 milijona evrov) in zavarovanje kopenskih motornih vozil (188,6 milijona evrov).

Pri pravnih osebah je bilo največ premij obračunanih za drugo škodno zavarovanje (111,8 milijona evrov), sledili sta zavarovanje kopenskih motornih vozil (90,1 milijona evrov) in splošno zavarovanje odgovornosti (78,5 milijona evrov).

Najvišji znesek odškodnin je bil obračunan za zavarovanje odgovornosti pri uporabi motornih vozil (53,8 milijona evrov), sledila so zavarovanje kopenskih motornih vozil (53,7 milijona evrov), zavarovanje požara in elementarne nesreče (46,1 milijona evrov) in drugo škodno zavarovanje (31,2 milijona evrov).

Na slovenskem zavarovalnem trgu je lani delovalo 12 zavarovalnic s sedežem v Sloveniji, prek podružnic pa še osem zavarovalnic. Štiri največje zavarovalnice so skupno obračunale več kot 75 odstotkov vseh bruto zavarovalnih premij in odškodnin.

Struktura trga je bila z vidika zavarovalnih vrst in poslovnih subjektov precej podobna tisti iz leta 2021. Večji delež bruto premij (78 odstotkov) in tudi bruto odškodnin (86 odstotkov) je bil znova obračunan fizičnim osebam.

zavarovalnica Sava
Novice Zavarovalnice: Pri prijavi škode svetujemo natančnost in čim več dokazil
Zavarovalnica Sava
Novice Zavarovalna skupina Sava skoraj početverila čisti dobiček
Poplave
Novice Vlada znova o ukrepih po ujmi, tudi z bankami in zavarovalnicami
Ne spreglejte