Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 1. 2024,
9.51

Osveženo pred

3 mesece, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

stavka sodniki Peter Golob Državna volilna komisija

Četrtek, 18. 1. 2024, 9.51

3 mesece, 1 teden

Zaskrbljeni predsednik DVK sodnike pozval k ponovnemu premisleku: Volitve moramo izpeljati

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
Peter Golob | Predsednik DVK Peter Golob je opozoril, da bi bila v primeru uresničitve napovedi o odstopu sodnikov iz volilnih komisij izvedba volitev nedvomno otežena. | Foto STA

Predsednik DVK Peter Golob je opozoril, da bi bila v primeru uresničitve napovedi o odstopu sodnikov iz volilnih komisij izvedba volitev nedvomno otežena.

Foto: STA

Predsednik Državne volilne komisije (DVK) Peter Golob je danes predsednico Slovenskega sodniškega društva Vesno Bergant Rakočević in predsednika Sodnega sveta Vladimirja Horvata pozval k ponovnemu premisleku o (ne)sodelovanju sodnikov v volilnih komisijah. Nesodelovanje bi namreč otežilo izvedbo letošnjih evropskih volitev, je poudaril.

"Kot predsednik samostojnega in neodvisnega državnega organa, ki skrbi za zakonitost volitev in usklajuje delo volilnih komisij, sem dolžan izraziti skrb zaradi sklepov, ki jih je 4. januarja 2024 sprejel glavni odbor Slovenskega sodniškega društva in se med drugim nanašajo tudi na možnost nesodelovanja sodnikov v volilnih komisijah ob izvedbi junijskih volitev poslancev iz Republike Slovenije v Evropski parlament," je v dopisu društvu in svetu zapisal predsednik DVK.

Trenutno je v delo volilnih komisij vključenih 156 sodnikov (iz sodniških vrst je imenovanih 20 predsednikov volilnih komisij volilnih enot in njihovih namestnikov, 88 predsednikov okrajnih volilnih komisij in 46 njihovih namestnikov ter predsednik DVK in njegova namestnica). Po besedah predsednika DVK Petra Goloba so predsedniki volilnih komisij in njihovi namestniki iz vrst sodnikov garant neodvisnosti in varuhi zakonitosti volitev, zato je njihova vloga v volilnem procesu izjemnega pomena.

"Volitve moramo izpeljati"

"Podpiram prizadevanja sodnikov za uresničitev ustavne odločbe za ureditev plačnega položaja, vendar pa obenem opozarjam, da je dolžnost vseh, ki smo imenovani v volilne komisije (predsedniki in njihovi namestniki, člani in njihovi namestniki, tajniki in njihovi namestniki), da moramo volitve izpeljati in pri tem spoštovati načela pravne države," je pojasnil.

Golob je ob tem opozoril, da bi bila v primeru uresničitve napovedi o odstopu sodnikov iz volilnih komisij izvedba volitev nedvomno otežena, "zato sem vas kot predsednik Državne volilne komisije dolžan pozvati k ponovnemu premisleku o (ne)sodelovanju v volilnih komisijah". Spomnil je še, da je DVK svoje obveznosti do vseh, ki delujejo v volilnih organih, vselej pravočasno izpolnila in bila vedno v strokovno oporo in pomoč.

Sodniki so 10. januarja začeli opozorilni protest 

Slovensko sodniško društvo in Sodni svet je tudi zaprosil, naj čim prej sporočijo, kakšna je njihova dokončna odločitev glede sodelovanja v volilnih komisijah. Ob predvidevanju, da bodo roki za volilna opravila začeli teči v prvi polovici marca, bo namreč DVK morala postopati v skladu z volilno zakonodajo, ki ji med drugim nalaga tudi dolžnost imenovanja volilnih komisij, so še zapisali v sporočilu za javnost.

Sodniki so sicer 10. januarja začeli opozorilni protest, ki bo trajal do 24. januarja. Za to so se odločili zaradi nespoštovanja ustavne odločbe, v kateri je sodišče junija lani ugotovilo, da so sodniške plače prenizke in zakonodajalcu naložilo odpravo neustavnosti do 3. januarja letos. Med protestom se sodniki, ki vodijo postopke v posameznih zadevah, sami odločajo o morebitnih preklicih že razpisanih narokov. Napovedali pa so tudi umik iz volilnih komisij.

Boštjan Valenčič
Novice Tožilci napovedali stavko. Švarc Pipanova: Pozivam vas na pogovor.
Fides, stavka
Novice Fides napovedal zaostritev stavke #video
Pogajanja med vlado in Fidesom
Novice Število stavkajočih se veča, Fides in vlada brez napredka
Ne spreglejte