SiolNET. Novice Slovenija
1,23

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zasebnim šolam enako denarja kot javnim

1,23

termometer

šola šolarji učenci
Foto: Thinkstock

Vlada je potrdila novelo zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, s katero uresničuje odločbo ustavnega sodišča. Z njo bo država zasebnim šolam za izvedbo obveznega javno veljavnega programa namenila enako količino sredstev kot javnim.

O zakonu je ministrski zbor razpravljal že sredi februarja, a zaradi nasprotovanja DeSUS in SD o njem takrat ni odločal. Odtlej se delovni skupini o vprašanju financiranja zasebnega šolstva ni uspelo poenotiti. Danes so tako ministri imeli na mizi vsebinsko enak predlog kot februarja le z nekaj tehničnimi popravki.

Predlog zakona so podprli v SMC, ki so ga ves čas podpirali. Kako do glasovali ministri iz vrst DeSUS, še ni znano, medtem ko so v SD še pred sejo vlade napovedali, da predloga ne bodo podprli. Na predlog zakona se bodo v SD odzvali na današnji novinarski konferenci od 16.30 uri.

Novelo zakona utegneta v parlamentarnem postopku podpreti še SDS in NSi.

Osnutek novele določa, da država zasebnim osnovnim šolam za izvajanje javno veljavnih vsebin nameni enako količino denarja kot javnim šolam, torej sto odstotkov. Različno financiranje osnovnošolskih programov je po presoji ustavnega sodišča neustavno.

Za izvedbo razširjenega dela bodo zasebne šole dobile toliko kot doslej, 85 odstotkov sredstev, navajajo na ministrstvu za šolstvo. Prispevek staršev učencev zasebnih šol za izbirne in dodatne vsebine tako ostaja. 

Poleg uresničitve odločbe ustavnega sodišča novela določa tudi postopek imenovanja ravnateljev in uvaja soglasje ministra pri imenovanju, je vlada navedla na Twitterju. Predlog tudi zagotavlja kakovost izobraževalnega programa, ki mora ustrezati standardom in ciljem vzgoje in izobraževanja.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin