Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
12. 8. 2024,
12.08

Osveženo pred

2 uri

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,12
vozni red Slovenija gradbena dela vzdrževanje Slovenske železnice

Natisni članek

Ponedeljek, 12. 8. 2024, 12.08

2 uri

Zaradi vzdrževalnih del na železniškem omrežju predvsem do konca avgusta več zapor in nadomestnih prevozov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,12
Slovenske železnice | Zaradi obsežnih vzdrževalnih del je po vsej državi okrnjen železniški promet. Organizirani so nadomestni prevozi, zadnje stanje na progah pa je najbolje preveriti tik pred potjo, opozarjajo na Slovenskih železnicah. | Foto STA

Zaradi obsežnih vzdrževalnih del je po vsej državi okrnjen železniški promet. Organizirani so nadomestni prevozi, zadnje stanje na progah pa je najbolje preveriti tik pred potjo, opozarjajo na Slovenskih železnicah.

Foto: STA

Tudi v poletnih dneh nadaljujejo vzdrževalna dela na železniškem omrežju. Ta že izvajajo oziroma jih bodo v naslednjih dneh začeli tako na gorenjski, primorski in zasavski progi kot na nekaterih regionalnih povezavah. Najdolgotrajnejša bo popolna zapora gorenjske proge med Ljubljano in Kranjem v obdobju med 19. avgustom in 1. septembrom.

Gorenjska proga bo v omenjenem obdobju zaradi obsežnih vzdrževalnih del v celoti zaprta med postajama Ljubljana Šiška in Kranj. V tem času bodo vlake v celoti nadomestili avtobusni prevozi, po osem vlakov bo vozilo le prvi in zadnji dan zapore.

Ob tem bo 24. in 25. avgusta veljala podaljšana zapora še na odseku med Kranjem in Karavankami. Takrat bodo na celotni gorenjski progi organizirali nadomestne avtobusne prevoze za vse vlake, je v izjavi za medije povedal direktor družbe SŽ-Infrastruktura Matjaž Kranjc.

Daljšo popolno zaporo med Ljubljano in Kranjem je izpostavila tudi direktorica družbe SŽ-Potniški promet Darja Kocjan. Nadomestni avtobusni prevozi v tem času bodo po njenih besedah potekali po prilagojenem voznem redu.

Za vse te prevoze in druge posebnosti je osnovna informativna točka prenovljena spletna stran Slovenskih železnic (načrtovana dela si lahko ogledate TUKAJ), podatke lahko potniki najdejo tudi na iskalniku posameznih vlakov, je dodala Kocjanova. Opozorila je, da si je zadnje stanje najbolje pogledati tik pred potjo.

Trenutno dela potekajo tudi v Litiji

Na progi med Ljubljano in Zidanim Mostom je trenutno delovišče v Litiji, kjer poteka državna investicija v nadgradnjo železniške postaje. Za izvedbo projekta bodo po Kranjčevih besedah potrebne posamezne zapore med Litijo ter postajama Kresnice in Sava, ki bodo imele za posledico nadomestne avtobusne prevoze.

Dva konca tedna v avgustu in eden v septembru, natančneje med 23. in 25. avgustom, 30. avgustom in 1. septembrom ter med 13. in 15. septembrom, bo v petek zvečer in nedeljo zvečer med postajama Zagorje ob Savi in Sava potekala obnova zidu po lanskem izrednem dogodku, ko se je po hudem neurju sprožil zemeljski plaz in je iztiril vlak. Zaradi tega je potrebna obnova opornega zidu in s tem stabilizacija levega tira. Dela so ocenili na okoli 250 tisoč evrov, v tem času bo odprt samo desni tir proge in organizirali bodo nadomestne avtobusne prevoze.

Tudi na primorski progi vzdrževalna in gradbena dela 

Na primorski progi trenutno že potekajo obsežna vzdrževalna dela v teh predorih med Pivko in Gornjimi Ležečimi, trajala bodo do 31. avgusta. Trenutno tako večina lokalnega potniškega prometa na tem odseku poteka v okviru nadomestnih prevozov. Vozijo samo vlaki v jutranjih konicah ter kopalni vlak do Kopra in vlaki na čezmejni povezavi Opčine-Reka.

Sustance, vlak, Opčine, Rijeka
Novice Slovenski vlak povezuje Opčine in Reko #foto #video

Če med tednom sicer po tej progi vozi 32 potniških vlakov, so za 12 od teh organizirali nadomestni avtobusni prevoz, dva vlaka sta tudi združena, čemur so prilagojeni vozni red in tudi postanki, je pojasnila Kocjanova.

V nadaljevanju na primorski progi zaradi vzdrževalnih del v SŽ-Infrastruktura po Kranjčevih besedah načrtujejo še zaporo med Rakekom in Postojno, in sicer bo tam proga neprekinjeno zaprta med 7. in 18. septembrom.

Fotografija je simbolična. | Foto: STA Fotografija je simbolična. Foto: STA

Septembra bosta dve 36-urni popolni zapori med nedeljo in ponedeljkom zvečer tudi na progi med Koprom in Divačo, in sicer zaradi priklopa drugega tira, gradnje cestne obvoznice na Kozini ter za potrebe rednega vzdrževanja.

V okviru državnega projekta nadgradnje železniške postaje Nova Gorica, ki po Kranjčevih besedah poteka po načrtih, bo glavnina vseh zapor med 16. in 22. avgustom. Takrat bo zaprt tir med Novo Gorico in Anhovim. Med 27. in 31. avgustom bo zaprta tudi proga proti Prvačini.

Preveriti je treba tudi avtovlak po bohinjski progi

V času zapore med Novo Gorico in Anhovim bo poleg nadomestnih avtobusnih prevozov po besedah direktorice SŽ-Potniški promet v veljavi tudi prilagoditev delovanja avtovlaka po bohinjski progi. Ta bo vozil samo med Mostom na Soči in Bohinjsko Bistrico, razen 16. in 22. avgusta, ko bo vlak vozil na celotni razdalji.

Nekaj vzdrževalnih del bo septembra tudi na drugih odsekih, na primer na koroški progi, kjer bodo posamezne dnevne zapore, in tudi na enotirni progi med Mariborom in Šentiljem.

Visoke temperature ovirajo dela

Kranjc pravi, da poskušajo vsa vzdrževalna dela, ki se prepletajo, navezovati tako, da bi bile ovire čim manjše. Trenutno so težava tudi visoke temperature, ki ob visokih silah povzročajo deformacije na tirnicah.

Za vsa dela je pomembno, da jih izvedejo v avgustu, zato da bo septembra promet čim bolj normalen, je poudarila Kocjanova. Trenutno te zapore namreč manj obremenjujejo dnevne migrante in bolj turistična potovanja, septembra, ko se bo povečalo število dnevnih migrantov, bo del manj.

Kot prevoznik lahko pri SŽ po njenih besedah za čim manj nevšečnosti največ naredijo z obveščanjem. Poleg prenovljene spletne strani na postaje in postajališča nadomeščajo dodatna obvestila in obvestilne table, starejšim je na voljo tudi telefonska številka za informacije. Potniki so se, tako Kocjanova, v veliki meri že navadili spremljati tekoče informacije, tako da je tudi zadreg manj kot v preteklosti.

Avtorji publikacije Slovenija v taktu
Novice Taktni vozni red – za bolj polne vlake in manj natrpane ceste
vlak, Slovenske železnice
Novice Zaradi investicijskih in vzdrževalnih del zamude in nadomestni prevozi na SŽ #video
Glavna avtobusna postaja in glavn železniška postaja Ljubljana
Novice Javni potniški promet: kako pogosto ga uporabljamo in kako zadovoljni smo #video
Nevaren prehod čez železniško progo v Šiški. železnica vlak
Novice Preventivni nadzor Slovenskih železnic nad nepravilnim prečkanjem proge
Ne spreglejte