Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 2. 2019,
20.20

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,11

1

Natisni članek

Dejan Ornig zaporna kazen

Torek, 5. 2. 2019, 20.20

5 let, 2 meseca

Zaradi vdiranja v elektronsko pošto pogojna kazen za Dejana Orniga

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,11

1

Dejan Ornig | Dejan Ornig se s predlagano pogojno kaznijo enega leta zapora in preizkusno dobo dveh let strinja, tako da sojenje zanj niti ne bo potrebno. V postopku je tudi sodeloval, tako da je bil kaznovalni nalog usklajen s tožilstvom.

Dejan Ornig se s predlagano pogojno kaznijo enega leta zapora in preizkusno dobo dveh let strinja, tako da sojenje zanj niti ne bo potrebno. V postopku je tudi sodeloval, tako da je bil kaznovalni nalog usklajen s tožilstvom.

Dejan Ornig, ki mu na Okrajnem sodišču v Ljubljani sodijo zaradi očitkov o vdoru v policijski sistem Tetra, bo obsojen zaradi vdiranja v elektronsko pošto in v Facebookove profile oseb, zanimivih za policijo, poroča časnik Dnevnik. Ornig je sprejel ponudbo o pogojni kazni, tako da sojenja zanj ne bo, začelo pa se bo sojenje za dva soobtožena kriminalista.

Na ljubljanskem okrajnem sodišču sicer že dlje časa traja sojenje zoper Dejana Orniga zaradi očitkov o vdoru v policijski komunikacijski sistem Tetra. Ornig, ki je deloval tudi kot informator policije, zatrjuje, da je policijo na varnostni problem Tetre opozarjal več kot leto in pol, a varnostnih ranljivosti niso želeli odpraviti, piše Dnevnik.

Je pa Specializirano državno tožilstvo zoper njega pozneje sprožilo še en postopek, v katerem se očitki nanašajo na sum napada na informacijski sistem, ki naj bi ga Ornig zakrivil v sodelovanju z dvema kriminalistoma.

Ornig trdi, da je za njegovo početje vedel vrh policije, a ta to zanika

Kot je že novembra poročal Dnevnik, naj bi posebni oddelek Specializiranega državnega tožilstva obtožni predlog vložili zoper Orniga in dva kriminalista, ki sta bila z njim na zvezi, da je zanju kot tajni sodelavec brez odredbe sodišča vdiral v profile družbenih omrežij in elektronsko pošto oseb, zanimivih za policijo. To početje je Ornig razkril sam, potem ko sta ga policija in tožilstvo začela preganjati v zadevi Tetra. Tedaj je tudi izrazil prepričanje, da je za njegovo početje vedel vrh policije, kar pa so na Generalni policijski upravi zanikali.

Kot danes poroča Dnevnik, so jim na ljubljanskem okrajnem sodišču potrdili, da so vsem vpletenim obtožni predlog že vročili, datum glavne obravnave pa še ni določen. Ker gre v tem primeru za skrajšani postopek, so obtoženim poslali tudi kaznovalni nalog. Kriminalist, ki je še vedno zaposlen na policiji, je nanj podal ugovor, Ornig pa ne.

Njegov odvetnik Janez Stušek je za Dnevnik pojasnil, da se Ornig s predlagano pogojno kaznijo enega leta zapora in preizkusno dobo dveh let strinja, tako da sojenje zanj niti ne bo potrebno. V postopku je tudi sodeloval, tako da je bil kaznovalni nalog usklajen s tožilstvom, še poroča časnik.

Ne spreglejte