SiolNET. Novice Slovenija
1,24

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zaradi suma ptičje gripe s polic umaknili puranje meso

1,24

termometer

Puranje meso
Foto: Reuters

Meso puranov, ki so bili zaklani na Madžarskem, v katerem so pozneje potrdili virus ptičje gripe podtipa H5N8, je prišlo tudi v Slovenijo. Uprava za varno hrano je o spornem mesu obvestila družbi Kvibo in Panvita, obe sta že začeli postopek umika. Ker je meso že v rokah končnega potrošnika, je uprava meso tudi odpoklicala.

Madžarska je doslej prijavila bolezen na gospodarstvih s 53.500 purani in s 115.548 racami. Madžarski pristojni organi so Upravo za varno hrano včeraj popoldne obvestili, da so šli purani z gospodarstva, na katerem je bila pozneje potrjena aviarna influenca, v zakol v času pred pojavom kliničnih znakov – živali so bile v inkubaciji. Pošiljka mesa puranov, zaklanih v tem času, je prispela tudi v Slovenijo.

Družbi Kvibo in Panvita sta imeli 7. in 8. januarja iz te pošiljke 4.800 oziroma 1.770 kilogramov mesa. Meso je bilo predpakirano v večjih kosih, namenjeno je bilo za postrežno prodajo v mesnicah. Odpoklic mesa se izvaja zaradi predpisov o zdravju živali, da se prepreči morebiten prenos bolezni na živali, so poudarili.

Kot so pojasnili, je treba za meso puranov, ki so bili zaklani v obdobju med verjetnim datumom vnosa visoko patogenega virusa ptičje gripe na gospodarstvo in začetkom izvajanja ukrepov ob sumu na bolezen na gospodarstvu, kjer je to mogoče, ugotoviti namembni kraj in ga odstraniti pod uradnim nadzorom.

Visoko patogena aviarna influenca podtipa H5N8 se je pri perutnini v nekaterih državah EU začela pojavljati v začetku letošnjega leta. Do zdaj so bolezen prijavile Poljska, Slovaška, Madžarska in Romunija, so še navedli v Upravi za varno hrano.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 20
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin