SiolNET. Novice Slovenija
0,28

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zaradi rakotvorne snovi odpoklicali sladolede Haagen-Dazs

0,28

termometer

Häagen-Dazs |  | Foto: Reuters
Foto: Reuters

V več evropskih državah se že nekaj časa vrstijo odpoklici nekaterih sladoledov znamke Häagen-Dazs, saj so v njih našli sledi rakotvornega etilen oksida. O odpoklicu več vrst sladoledov Haagen-Dazs tako poročajo iz Belgije, Francije in Španije, odpoklici pa so se zgodili tudi v Sloveniji.

Trgovec E.Leclerc je prejšnji teden Upravo za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin obvestil, da v svojih poslovnih enotah po Sloveniji izvaja odpoklic neskladnih sladoledov, v katere je bila vgrajena sestavina, ki vsebuje nedovoljeni etilen oksid.

E.Leclerc je odpoklical sladolede Häagen-Dazs v lončku različnih okusov, datumi uporabe pa so do konca marca ali aprila prihodnje leto, ter sladolede Häagen-Dazs na palčki, prav tako različnih okusov in z datumom uporabe do konca junija prihodnje leto, je prejšnji teden na svoji spletni strani objavila uprava za varno hrano. Potrošnike, ki so sladoled s spornim aditivom kupili, je pozvala, da ga vrnejo na mesto prodaje.

Opozorila že v začetku julija

O prisotnosti etilen oksida v nekaterih sladoledih Häagen-Dazs je sicer EU prek sistema hitrega obveščanja za živila in krmo začela obveščati že v začetku julija. Po opozorilu so se za odpoklice spornih sladoledov Häagen-Dazs odločili v Franciji in Španiji, pa tudi v Belgiji, kjer so v torek odpoklic razširili še na več sladoledov.

Odpoklic sladoledov znamke Häagen-Dazs so sicer prejšnji mesec izvedli tudi v Braziliji.

Blagovna znamka Häagen-Dazs je v lasti ameriškega proizvajalca živil General Mills. Ta je prejšnji teden sporočil, da bi lahko sledove etilen oksida povezali le z eno sestavino, in sicer aromo vanilje.

Slovenija se je sicer lani poleti spopadala z množičnim odpoklicem mlečnih izdelkov zaradi vsebnosti strupenega etilen oksida. To snov, ki jo že desetletje uporabljajo za sterilizacijo medicinskih pripomočkov, lahko vdihavamo z onesnaženim zrakom ali pa jo zaužijemo z živili. Toksičnost je odvisna od koncentracije ostankov etilen oksida, od zaužite količine in od trajanja izpostavljenosti.

Uporaba aditiva v EU pri pridelavi hrane ni dovoljena, največja vrednost ostanka etilen oksida pa je zakonsko določena, in sicer znaša 0,05 miligrama na kilogram živila.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin