SiolNET. Novice Slovenija
0,11

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pozor: zaradi otoplitve nevarnost poplav in padanja ledenih sveč

0,11

termometer

 | Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Zaradi otoplitve in napovedanih padavin se bo v prihodnjih dneh pospešeno talil sneg. Zaradi velikih količin napluženega snega so sistemi za odvodnjavanje ponekod zamašeni in onemogočajo odtekanja vode, zaradi česar lahko kakšen objekt in prometnice poplavi, opozarjajo na upravi za zaščito in reševanje.

Z uprave za zaščito in reševanje priporočajo pregled in po potrebi tudi čiščenje odvodnjavnih sistemov. 

Kljub otoplitvam čez dan pa se bodo temperature ponoči spustile pod ledišče, zato bodo na strehah objektov nastajale ledene sveče, ki lahko poškodujejo mimoidoče in parkirana vozila. 

ledene sveče ledena sveča | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Upravljavcem objektov in infrastrukture na upravi priporočajo, da pravočasno preprečijo morebiten nastanek škode na objektih in poškodb mimoidočih in vozil.

Prihaja bolj pomladi podobno vreme

Včerajšnje sneženje je bilo po trditvah vremenoslovcev poslovilno, v prihodnjih tednih nas čaka bolj pomladi podobno vreme. Po dolgem času so se temperature končno dvignile nad ledišče, v nekaterih delih države tudi ponoči.

V preteklih dneh so se temperature čez noč ponekod spustile tudi do -25 stopinj Celzija, zdaj pa je obdobje hudega mraza mimo. Danes ponoči so se ponekod temperature dvignile celo kakšno stopinjo nad ničlo, podobno pa bo tudi čez dan. Na vzhodu države se bodo temperature dvignile celo do 10 stopinj Celzija, sicer pa se bo živo srebro povprečno gibalo med 3 in 8 stopinjami Celzija. 

pomlad, zvončki | Foto: STA , Foto: STA ,

Podobno bo tudi jutri, ko se bodo najnižje jutranje temperature gibale med 0 in 3 stopinjami Celzija, v alpskih dolinah do -2, ob morju okoli 5. V večjem delu Slovenije bodo najvišje dnevne temperature od 6 do 12 stopinj Celzija, so na svojo spletno stran zapisali na agenciji za okolje (Arso). 

V prihodnjih dneh bo sicer najprej nekaj padavin, nato pa se nam obeta bolj suho vreme.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin