SiolNET. Novice Slovenija
0,09

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zaradi odhoda treh zdravnikov težave pri nujni medicinski pomoči

0,09

termometer

Zdravstveni dom Nazarje
Foto: STA

Zdravstveni dom (ZD) Nazarje se pri izvajanju nujne medicinske pomoči (NMP) sooča s kadrovskimi in prostorskimi težavami. Zaradi odhoda treh zdravnikov so bili prisiljeni spomladi vzpostaviti sistem NMP v sodelovanju z ZD Velenje, ki je tako za nujne primere zagotovil dežurno službo z zdravnikom, ZD Nazarje pa izvaja nujne reševalne prevoze.

Kot je povedala direktorica ZD Nazarje Darja Es, so nujni reševalni prevozi zagotovljeni 24 ur na dan, medtem ko je 24-urna prisotnost zdravnika zagotovljena ob vikendih in praznikih. Med tednom je zdravnik na voljo po sistemu randez-vous. Po protokolu imajo dogovorjene točke srečevanja z ZD Velenje, v primerih življenjske ogroženosti pa na območje Zgornje Savinjske doline pride zdravnik iz Velenja.

NMP zagotavljajo na področju Upravne enote Mozirje v velikosti 508 kvadratnih kilometrov. Na tem območju je pet zdravstvenih postaj ter sedem občin z 61 naselji in približno 16.500 prebivalci. V mreži sodeluje šest voznikov reševalcev, šest spremljevalcev v reševalnem vozilu in štirje zdravniki, ostale zdravnike pa zagotavlja ZD Velenje.

Meik Wiking Trendi "Nekaterim bi veliko pomenilo že to, če bi en dan v tednu delali od doma" #intervju #video

Kot je opozorila Esova, se je ZD Nazarje spomladi soočil z velikim kadrovskim problemom. Z ločevanjem delovnih mest je prišlo do velike težave pri organiziranju NMP. Prišlo je tudi do odpovedi treh zdravnikov, zato so se pri reševanju nastalega problema povezali z ZD Velenje.

"V skladu z vsemi dogovori, pri katerih je bil prisoten tudi predstavnik ministrstva za zdravje, smo uspeli zagotoviti delovanje nujne medicinske pomoči v obliki, kot jo sedaj izvajamo. Glede samega financiranja te pomoči ta trenutek težko odgovarjam, saj je s programom tudi financiranje pripadlo ZD Velenje," je dejala Esova.

Navedla je tudi, da so letos s pomočjo javnega razpisa ministrstva za zdravje za nakup nujnih reševalnih vozil in v sodelovanju z občinami ustanoviteljicami ZD Nazarje ter donatorji uspeli kupiti novo reševalno vozilo za nujne prevoze.

Pesti pa jih tudi huda prostorska stiska. Že skoraj 12 let si prizadevajo za prizidek, v katerem bi skladno z vsemi standardi in normativi uredili in opremili tudi prostore za nujno medicinsko pomoč. Projekt prizidka je v fazi pridobivanja gradbenega dovoljenja.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin