SiolNET. Novice Slovenija
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zaradi novega načina financiranja srednje šole in dijaški domovi v težavah

3

termometer

Zaradi nove metodologije financiranja srednjih šol, ki je začela veljati v začetku leta, so se zlasti srednje šole in dijaški domovi z manj dijaki znašli v težavah.

Poslanke in poslanci sejo državnega zbora nadaljujejo s poslanskimi vprašanji ministrom. Vodjo poslanske skupine NSi Mateja Tonina je zanimala zakonska podlaga za znižanje sredstev nekaterim srednjim šolam tudi za 200 tisoč evrov. Prav tako je povprašal po merilih, na podlagi katerih so bila nekaterim šolam znižana, drugim pa ne.

Minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo je pojasnil, da je z novim letom v veljavo stopil nov pravilnik o metodologiji financiranja srednjih šol, ki je uvedel financiranje dijaških domov in srednjih šol na dijaka. Med 1. januarjem in 1. septembrom letos sicer še teče prehodno obdobje in ministrstvo je šolam, ki so se zaradi tega znašle v težavah, priskočilo na pomoč, je povedal minister.

Pikalo je odgovarjal tudi na vprašanje poslanke SD Majde Potrata, ki jo je zanimalo ministrovo stališče do reorganizacije mreže javnih srednjih šol v prejšnjem mandatu.

Minister je zatrdil, da je temeljna naloga ministrstva ohranjati stabilno in vzdržno mrežo srednjih šol. Kot je dejal, ne želijo rokohitrsko posegati v mrežo šol, saj je naloga ministrstva zagotavljanje kakovostnega izobraževalnega procesa.

V primerih upravičenih združevanj šol bodo nadaljevali s tem procesom Glede že izvedene reorganizacije mreže šol je Pikalo dejal, da bodo v primerih upravičenih združevanj šol nadaljevali s tem procesom. Kot je poudaril, v pogovorih tudi sam opozarja ravnatelje, da imajo določen del odgovornosti, in jih povpraša, ali menijo, da bo njihova šola glede na demografske trende in trende vpisa ostala vzdržna.

V primerih, kjer je prišlo do združevanja "na silo" in ob nasprotovanju vpletenih, pa bodo skušali napake odpraviti in jih tudi že odpravljajo, je še povedal minister.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin